Podpora areálu na Padáku: Riziková investice, tvrdí radní

8. 9. 2015

Vedení města Příbrami se již delší čas zabývá otázkou, zda má lyžařský svah Padák po dvouleté pauze opět otevřít lyžařům své brány. Předloni se nelyžovalo z důvodu neobvykle teplé zimy, loňská lyžařská sezona nebyla zahájena kvůli nevyjasněným nájemním vztahům mezi městem a vlastníkem svahu TJ Baník. Radní dodávají, že i kdyby vlastnické vztahy vyjasněny byly, v důsledku mírné zimy by se opět nelyžovalo. 

„Pokud by se město rozhodlo lyžařský areál pro letošní sezonu zprovoznit, provozovatelem by byla Sportovní zařízení města s pomocí Technických služeb města Příbrami,“ uvedl v této záležitosti místostarosta města Příbrami Václav Švenda a doplnil, že otázka pronájmu je vyřešena, město jej má již přislíben od TJ Baník za symbolickou korunu. V první fázi by se tak muselo do zařízení lyžařského svahu na revize elektřiny a vodních rozvodů, vleků a lan, osvětlení, rolby, sněhových děl či do údržby areálu investovat asi 200 tisíc korun, ať už bude zima jakákoliv. 

Téměř dva miliony korun na provoz 

„Existuje reálné, poměrně velké riziko, že peníze na přípravu sezony budou utraceny zbytečně,“ vysvětlil starosta města Jindřich Vařeka a upozorňuje na nepříliš vhodné klimatické podmínky v našem městě a na možnost, že se bude znovu opakovat teplá zima. Pokud nastanou vhodné podmínky pro lyžování a začne se v prosinci lyžovat, tak se celkové předpokládané náklady na provoz areálu vyšplhají na částku zhruba 1,8 milionu. Pokud se začne lyžovat v lednu, náklady budou činit asi 1,6 milionu, tvrdí radní. „Když v ideálním případě při vhodných klimatických podmínkách odečteme příjmy za tržby, dotace města na provoz lyžařského svahu bude činit pro tuto sezonu zhruba milion,“ podotkla mluvčí Pavlína Svobodová. 

Město se ptá na názor Příbramáků 

Vedení města proto zajímá názor veřejnosti. Má město lyžařský areál Padák provozovat i za cenu, že se bude možná lyžovat pouze pár dní? Nebo si přiznat, že v Příbrami nejsou vhodné klimatické podmínky pro lyžování a že je možná rozumnější investovat raději do jiných sportovních aktivit? 

„Jako vhodnější alternativa se nám jeví například investice do rozvoje a modernizace příbramského aquaparku,“ uzavřel místostarosta Švenda.

Svůj názor můžete vyjádřit do 20. září v anketě na internetových stránkách města Příbrami a nebo ohledně této záležitosti napište na adresu: padak@pribram.eu. Výsledky ankety budou zohledněny a brány v potaz při následném rozhodování rady města o budoucnosti lyžování na Padáku v letošní sezoně. 


Kateřina Chourová

Zdroj: Příbramský deník, 8. 9. 2015, rubrika/pořad: titulní strana

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme