Nováková: Vánoce pro mě jsou zosobněním principu dobra

21. 12. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s poslankyní TOP 09 Ninou Novákovou v ČRo Plus)

Petr SCHWARZ, moderátor

Začíná naše pravidelná sobotní debata představitelů politických stran. Dnešní diskuse je poslední před vánočními svátky, a proto ji také trochu svátečně zaměříme. Příjemný poslech přeje Petr Schwarz.
A vítám své dnešní hosty. Ve studiu Českého rozhlasu v Poslanecké sněmovně je poslankyně opoziční TOP 09 Nina Nováková. Dobrý den i vám.

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Dobrý den.

Petr SCHWARZ, moderátor

Tak, pojďme rovnou k věci. Říkal jsem, že je to poslední předvánoční debata, začněme u těch Vánoc. Co pro vás osobně představují?

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Pro mě, protože jsem člověk sluníčka, světla a tepla, tak pro mě Vánoce znamenají, že už je po zimním slunovratu a že i když přichází zima, tak už vím, že převládá světlo. A Vánoce pro mě jsou zosobněním principu dobra, který se maximálně v té době vánoční přiblíží všem lidem. Se zamýšlím před jesličkami vidím to maličké dítě, tak si říkám, protože jsem také věřící, ten všemohoucí, naprosto všemocný se zhmotnil do bezmocného tvorečka a dal se nám všem lidem všanc, jak to s ním dopadlo, to víme. Ale přece jen je to důležité. A potom pro mě Vánoce symbolizují právě v souvislosti s jesličkami, že k věcem, které jsou strašně důležité, jsou mnohdy mnohem citlivější lidé takzvaně obyčejní a prostí, a to tam také všechno v těch jesličkách je. Nejdřív to poznali pastýři, že jde o něco strašně důležitého. A vědci až na Tři krále.

Petr SCHWARZ, moderátor

Hm. Pojďme dále hovořit o těch hodnotách. Jaké hodnoty hlavně vyznávají vaše strany a jaké hodnoty vás přivedly do politiky? A jaké hodnoty chcete v politice prosazovat? 

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

TOP 09 je konzervativní strana a jak teď často znělo na našem sněmu, víme, že se opíráme o dědictví antiky, křesťanství a humanismu. A v aktuální situaci tohle to je právě hrozně důležité. Protože jak říkáme, že se o něco bojíme, tak to je přesně základ naší kultury. Ale jinak samozřejmě těmi hodnotami pro TOP 09 nejdůležitějšími jsou, že nikdy nic není zadarmo, že člověk musí se jaksi umět zodpovídat z toho, co dělá, co říká. A jak se k jednotlivým věcem staví. A v současné době ale musím říci, že u nás hodně rezonuje vzdělání, kultura a také rodina. Protože to vnímáme jako jednu z nejohroženějších skupin ve společnosti. A přitom nejdůležitější.

Petr SCHWARZ, moderátor

Hm. A je tedy pro vás důležitější opravdu vyznávat nějaké hodnoty, nebo, dejme tomu, zastupovat toho voliče?

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Tak, já věřím, stejně jako spousta lidí v TOP 09, že naši voliči nás volí kvůli hodnotám. Protože jsou k nám maximálně kritičtí. A my jsme nikdy už od našeho vzniku nic moc neslibovali. Takže zatím musí být hodnoty, jejichž ochranu oni v nás vkládají. Jinak si ale myslím, že voliči obecně volí hodně iracionálně. A když jste mluvil o tom, že volí podle třeba obličeje, nebo podle momentálního slibu, který zazní poslední týden před volbami, tak to si myslím, že tak je. Co se týká mého vztahu k voličům, či k občanům téhle země, tak mě sice zvolili ti, kteří se rozhodli volit TOP 09. Ale já musím teď, když jsem v Poslanecké sněmovně, se snažit kopat za taková pravidla, která by mohla platit pro všechny. A to vyžaduje takovou zkoušku, kterou já teď hodně často procházím. A to je, nestat se jakousi hříčkou v rukou voličů, že zrovna když dostanete tenhle e-mail, tak budete prosazovat tohle. Já si pořád říkám, že musím mít čisté svědomí před svými studenty, které jsem ještě před dvěma lety učila. A až se vrátím do školy, tak se musím vrátit s čistým svědomím a s čistým štítem. To je pro mě úplně nejdůležitější.

Petr SCHWARZ, moderátor

Jak to posuzujete, nebo jak to zjišťujete? A v tomto bych se zeptal, je pro vás důležitější stranická disciplína, nebo osobní názor?

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Já se pokusím vrátit k té vaší původní otázce, pokud si ji dobře pamatuji. Média, a teď je nechci obviňovat, ale hodně přispívají k tomu, že vlastně co politik, to zloděj, co politik, to lump a člověk naprosto bezpáteřní. Pak si tedy říkám, a myslí si to mnoho voličů, když se zeptáte, bavíme se s běžnými lidmi, tak říkají, no jo, všichni politici jsou lumpové. Já se ptám potom těchhle lidí, proč je teda volili. A druhá taková moje odpověď je, víte, my politici jsme jenom vzorek národa. Prostě kdyby všichni voliči byli skvělí, tak by volili skvělé lidi. Na druhou stranu ale ...

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano, na to, na to jsem se právě také ptal.

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

No, na druhou stranu ale v Poslanecké sněmovně jsem si myslela, že, já jsem první volební období v Poslanecké sněmovně, a myslela jsem si, že to bude horší. Já jsem tam potkala spoustu lidí, kteří jsou slušní, inteligentní, jenom je tam taková móda toho druhého dehonestovat a vlastně přispívat zpátky k tomu, že všichni jsme lumpové, protože jeden o druhém to říkáme. To mně hrozně vadí. A potom mně vadí, to je ale asi takové to chlapské škorpení se. Mně připadá někdy, nechci urážet pány poslance, ale že to jsou takové trošku zápasy kohoutků, hlavně kdo s koho. A méně jde o ten obsah. A to ženy političky dělají mnohem méně. To musím zdůraznit, že nejsem žádná feministka. Já zklamaná nejsem, kdybyste se mě zeptal, jaká je moje stranická disciplína, tak zatím nebyla vážně zkoušena. Protože já jsem vstoupila do politiky hodně pozdě, TOP 09 je první strana, do které jsem vstoupila a hodně jsem si ji vybírala. Takže zatím zklamaná nejsem. V případě, že bych se musela rozhodnout mezi svým svědomím a stranickou disciplínou, tak aniž bych se snažila stranu podrazit, zvolila bych své svědomí.

Petr SCHWARZ, moderátor

Ano. Jaké křesťanské hodnoty by se měly hájit?

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Já bych především zkusila říct znovu to, co jsem říkala na začátku. Křesťanství akceptovalo desatero, a to je strašně důležité, opravdu strašně důležitý ukazatel. Ale křesťanství také nikdy nepopřelo to dobré, co jsme zdědili po antice, a to je rozum. Spoléhání se na lidský rozum, schopnost stanovovat pravidla. To všechno máme od Řeků a Římanů. Křesťané k tomu přidávají něco, co zní naprosto nelogicky, a to je, skloň se před potřebným, před tím, který je třeba i špatný, snaž se odpouštět a buď solidární. A když vezmeme potom celkový vývoj lidstva, tak v zásadě my když hájíme křesťanské hodnoty, tak si řekneme, v čem jsme si rovni, v čem musíme projevovat opravdu solidaritu. Mohlo by se říci určité bratrství. A pak jsou věci, v kterých musíme vždycky udržet svobodu. A to křesťanství všechno tohle to v sobě má. Takže já jsem přesvědčená, že dnešní člověk, i když je nevěřící, tak ve skutečnosti na těch křesťanských hodnotách, když se zamyslí, co je pro něj důležité, na těch křesťanských hodnotách staví. Ale je to ta stavba, která stojí předtím na tom rozumu antiky a tak dále.

Petr SCHWARZ, moderátor

No, hovoříte tady o desateru. Potom tedy musím říci, že v dnešní společnosti minimálně některá přikázání se tak úplně vážně neberou, některá dokonce vůbec.

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

No, tak třeba trošku nepokradeš a hlavně nepromluvíš ...

Petr SCHWARZ, moderátor

Nepokradeš ...

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému. To my osočujeme jeden druhého strašně moc. Ano, ano, takhle ...

Petr SCHWARZ, moderátor

Na druhou stranu, tam je třeba něco o vlastně vytváření obrazů a tak dále. Obrazů Boha, neuděláš si modlu, to zrovna není tak úplně zrovna to, co by dnes asi rezonovalo společností. A když tedy budu, řekl bych, radikální v tomto, tak řeknu, že třeba ani nezcizoložíš není tak úplně dnes bráno jako to nejdůle..., nebo vůbec důležité přikázání.

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Ano, ano. My ...

Petr SCHWARZ, moderátor

Já se právě proto ptám, jaké tedy křesťanské hodnoty vlastně tedy bychom měli hájit. /Smích/.

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Já bych od toho desatera nechodila pryč. Protože my to nedodržujeme, ale to neznamená, že nevíme,  jak by to mělo být správné.

Petr SCHWARZ, moderátor

Že ty hodnoty jsou.

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Ono to v nás prostě je. A z hlediska křesťanství, tak ta největší hodnota opravdu asi je schopnost umět odpouštět nejen druhým, ale i sám sobě.

Petr SCHWARZ, moderátor

Určitě. Tak, to byla pravidelná sobotní diskuse Názorů a argumentů. A já děkuji za účast poslankyni za KDU-ČSL Pavla Golasowské, poslankyni TOP 09 Nině Novákové, předsedovi strany Toryů Oldřichu Vojířovi, Zyadu Yassinovi ze strany rovných příležitostí. A prvnímu místopředsedovi Strany svobodných demokratů Vladimíru Musílkovi. Krásné svátky všem.

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Pokojné Vánoce.

Petr SCHWARZ, moderátor

Příjemný poslech dalšího programu Českého rozhlasu Plus přeje Petr Schwarz.

Zdroj: ČRo Plus; 19.12.2015; rubrika / pořad: 18:10 Názory a argumenty

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme