Marek: Stěhování boleslavské knihovny je jenom možnost

22. 3. 2016

Výdajové okénko, většina knih v archivu a prakticky konec aktivního čtenářství. To je fáma, která se už několik dní šíří po Mladé Boleslavi jako lavina. Jaká je vlastně skutečnost, opravdu knihovna opustí lukrativní místo na třídě Václava Klementa a přestěhuje se? A proč? Objevují se i spekulace, že za vším stojí snaha prodat stávající dům, v němž knihovna stojí. Náměstek primátora Daniel Marek vysvětluje, jak se věci ve skutečnosti mají. 

„Tuhle zprávu jsem také zaznamenal a mrzí mě, že někdo tuto informaci šíří. O stěhování městské knihovny samozřejmě rozhodnuto nebylo a není, pouze se tato možnost objevila jako jedna z variant ve studii, kterou navrhli studenti fakulty architektury Technické univerzity v Liberci. S nimi spolupracujeme na možné budoucí podobě Domu kultury, který čeká razantní rekonstrukce,“ vysvětlil. 

Rekonstrukce Domu kultury je jednou z největších plánovaných investic na následující roky. Mladoboleslavský kulturní stánek má své nejlepší roky dávno za sebou a je zde stále spousta prostor, které zejí prázdnotou. Tým libereckých architektů už zhruba rok dojíždí přímo na „místo činu“ a snaží se navrhnout nejlepší možnou variantu, jak z kulturáku udělat skutečné centrum kulturního dění, které by bylo využito od rána do večera nejlépe sedm dní v týdnu. 

„Tento plán je známý už dlouho,vlastně už od roku 2014 se tématem využití kulturního domu zabýváme, a to i na veřejných debatách a diskuzích napříč generacemi. Uspořádali jsme na toto téma i debatu pro veřejnost právě v Domě kultury, chceme znát názor Boleslaváků, rozhodně to nemá být rozhodnutí od stolu,“ tvrdí Daniel Marek. Všechna takto získaná data měla fakulta architektury k dispozici jako podklady pro samotné návrhy. Jejich práce trvala řadu měsíců, a poslední únorový den předali studenti vedení města dvě konkrétní studie. 

„První z nich skutečně navrhuje variantu stěhování knihovny do horního patra Domu kultury. Druhá chce naopak tento prostor využít k vybudování kongresového centra,“ přibližuje návrhy náměstek Marek. Ujišťuje, že ještě není zdaleka rozhodnuto o tom, která varianta bude vybrána, vedení města studie do detailů neprobíralo a slovo dostane znovu také veřejnost. 

Fakulta navíc měla k dispozici i veškeré údaje o knihovním fondu a došla k závěru, že by se měly knihy teoreticky vejít i do nového prostoru. O této variantě byla už také informována ředitelka knihovny Věra Kovaříková. „V žádné variantě se rozhodně nepočítá s tím, že by knihovna měla přestat být knihovnou v pravém slova smyslu. Lidé by i tady samozřejmě chodili mezi regály. Navíc se rýsuje propojení a vznik literární kavárny, kde by mohla být například i čítárna, v létě bychom pak mohli využít i venkovní posezení v atriu,“ dodává Daniel Marek. O budoucí podobě kulturáku by mělo být rozhodnuto do června, úpravy začnou za rok. 

Šárka Charousková

Zdroj: Boleslavský deník; 22.3.2016
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme