Lidé dojíždějící do Prahy po Velikonocích ušetří

31. 3. 2015

Integrace autobusových linek z Mělnicka do systému Pražské integrované dopravy (PID), která se připravovala více než dva roky, bude spuštěna po Velikonocích. Lidé, kteří pravidelně dojíždějí do hlavního města za prací, díky tomu ušetří stovky korun měsíčně.

Pilotní projekt společného dopravního systému Prahy a Středočeského kraje, který začne jako první fungovat právě v mělnickém regionu, se naplno rozjede v úterý 7. dubna.

Konečná nově integrovaných autobusových linek z Mělníka a Neratovic bude u pražské stanice metra C Ládví, některé spoje pak pojedou až k nemocnici na Bulovce.

Podle Pavla Procházky ze společnosti Ropid je nový model fungování veřejné dopravy v souladu s požadavky zapojených středočeských obcí. „Autobusové linky budou mít krátké a pravidelné intervaly, navíc pojedou všechny z jednoho místa," připomněl Pavel Procházka. „Páteřní linkou pro Neratovice bude číslo 348, do Mělníka pojede rychlíková linka 349 a také páteřní zastávková linka 369 vedená až do Štětí," doplnil.

Spojení mezi Mělníkem a Neratovicemi bude zajišťovat linka 471, která je v provozu už nyní a jezdí až do Kostelce a Brandýsa. Provoz v úseku Mělník – Neratovice přitom má být výrazně posílen.

Posílení linek

Stejně tak se posílení dočká linka 348, která bude prodloužena z Neratovic do Libiše, Obříství, Zálezlic a Kozárovic, přičemž až do Kozárovic pojedou pouze vybrané spoje.

Dokončení integrace autobusových linek z Mělnicka si pochvalují také zástupci dvou největších měst v regionu.

Mělnický místostarosta Milan Schweigstill, který vedl s Ropidem jednání o možnostech a podmínkách propojení Mělníka s PID, se netají svými plány rozšířit integraci i do dalších obcí regionu. „Jsme rádi , že se podařilo integrovat i linky mělnické hromadné dopravy, které budou mít nově čísla 474 a 475," připomněl.

Jde o linky na trasách Mělník, Chloumek, MŠ – Mělník, aut. st. – Mělník, Fibichova – Velký Borek, Skuhrov a Mělník, aut. st. – Mělník, Fibichova – Mělník, Mlazice, žel. zast. – Liběchov. „V budoucnu bychom rádi rozšířili integraci také na obce v nejbližším okolí Mělníka tak, aby vznikl jednotný dopravně propojený celek," doplnil Milan Schweigstill.

Ze zapojení autobusů v oblasti Neratovic do PID má radost i neratovická starostka Lenka Mrzílková. „Integraci veřejné dopravy vítáme především proto, že dojde ke zvýšení četnosti spojů do Prahy. Cestující navíc budou moci využívat jednotný odbavovací systém s Prahou," poznamenala starostka. „Slibujeme si od toho také větší využívání městské hromadné dopravy na úkor automobilové," dodala.

Zapojení Arrivy

Do integrace bude zařazena i společnost Arriva, která v této chvíli zajišťuje přímé spojení Neratovic s Mělníkem a Prahou, zároveň provozuje také neratovickou hromadnou dopravu.

Obchodní ředitel Michal Zemek uvedl: „Na území Mělnicka a Neratovicka dojde k zásadní změně linkového vedení. To sice povede například ke zrušení námi provozované přímé linky na trase Neratovice – Mělník, současně však bude tuto oblast obsluhovat linka zcela nová," řekl.

„Naše dopravní společnost se zapojí do nového integrovaného systému, budeme provozovat například páteřní linku mezi Neratovicemi a Prahou číslo 348, dále linky 416 mezi Zlonínem a Líbeznicemi a 418 z Neratovic do Odoleny Vody i městskou hromadnou dopravu v Neratovicích," vysvětlil

Autobusy společnosti Arriva budou vybaveny jednotným odbavovacím a informačním systémem, a postupně bude upravován jejich vzhled tak, aby odpovídal standardům společnosti Ropid.

Levnější jízdné

 Největším pozitivem pak je to, že po Velikonocích všichni lidé z Mělnicka při svých cestách do hlavního města ušetří nemalé peníze. Zatímco teď platí každý cestující, který nasedne do autobusu v Mělníku a vydá se do Prahy, bezmála padesátikorunu, od 7. dubna ho bude jedna cesta stát pouhých 32 korun.

Stejně tak ušetří i obyvatelé Neratovic, ze současných dvaatřiceti korun se jim totiž jízdné do Prahy sníží až na 18 korun. Pokud si navíc cestující zakoupí měsíční či čtvrtletní předplatní jízdenku, ušetří ještě víc. Tyto jízdenky bude možné zakoupit z pohodlí domova přes e-shop Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Zdroj: Deník.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme