Koulová: V Unhošti přibudou nové stromy

3. 1. 2017

Okolí rybníka Bulhar v Unhošti se v poslední době stalo nebezpečným. Na jaře loňského roku se ulomily dvě větve ze zdejších topolů, a to i poté, co byl u stromů proveden bezpečnostní řez, za který se firma na kácení stromů zaručila. 

„Je to typ dřeviny, který není vhodný do městské zástavby, protože ve věku, který stromy mají, začíná být dřevo velmi křehké,“ upřesnila starostka Unhoště Iveta Koulová. Vedení města tedy zažádalo odbor životního prostředí Magistrátu města Kladna o pokácení stromů. „Na druhou stranu už máme několik let připravenou studii na okolí rybníka Bulhar, která počítá s náhradní výsadbou vhodnějších dřevin, jako jsou lípy a duby, což odborníci označili za stromy podstatně bezpečnější pro toto prostředí,“ uvedla Iveta Koulová. 

Stromy by se podle jejích slov měly zasadit nejpozději během letošního roku, a to nejspíše bez pomoci dotace. Radnice se o kácení snažila obyvatele informovat postupně a dopředu. „Doufáme, že to lidé pochopí, protože na druhou stranu ti, kteří tam chodí na procházku nebo bydlí kousek od těch stromů, vyslovují velké obavy a koneckonců bylo podáno i dvoje trestní oznámení pro všeobecné ohrožení,“ říká starostka Unhoště. Krajina se tedy velmi změní a bude trvat dlouhou dobu, než budou nové stromy veliké, a tak obyvatelé doufají, že si nové aleje užijí alespoň jejich děti a vnuci. 

Melisa Vaníčková

Zdroj: Kladenský deník; 19.12.2016; Rubrika / pořad:Kladensko

Štítky
Osobnosti: Iveta Koulová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme