Klásek: Kraj má podivný přístup k letišti Benešov

2. 3. 2016

Znovu si potvrzujeme důležitost letiště Benešov pro středočeský region a jsme rádi, že jako vlastník tohoto letiště máme přímý vliv na jeho udržitelný rozvoj a jeho zapojení do úspěšných projektů týkajících se především oblasti vzdělávání a turismu.“ Tato slova pronesl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) v pátek 26. února 2016, když přišel letiště ukázat vrcholné delegaci čínské provincie Sečuán v čele s viceguvernérem provincie Liou Ťie. Pro lepší představu se jedná o provincii o třetinu větší než Německo se stejným počtem obyvatel, hlavní město Čcheng-tu má kolem 15 mil. obyvatel.

Že se něco chystá začalo být jasné v okamžiku, kdy v naprosté tichosti uprostřed prázdnin a po posledním jednání krajského zastupitelstva rozhodla rada kraje o ukončení smlouvy o výpůjčce na provozování letiště s městem Bystřice (na jehož katastru se letiště nachází), které ho provozuje od roku 2002. Středočeský kraj získal letiště do svého vlastnictví od státu v roce 2007 a zavázal se, že ho bude minimálně 20 let provozovat.

Jak se později ukázalo, rychle upečená výpověď nájemní smlouvy byla nepřipravená a když na kraji zjistili, že by to znamenalo zastavení provozu letiště, rychle přispěchali s návrhem prodloužení smlouvy na dobu určitou 18 měsíců. Potřebovali získat čas na přípravu rozvoje letiště. V překladu to znamená na získání licence pro nového provozovatele. Letiště má mezinárodní status a změnit ze dne na den provozovatele není možné jen tak. Kdyby Bystřice na prodloužení nájemní smlouvy podle požadavků kraje nepřistoupila, provoz by byl zastaven a rozvoj letiště ohrožen.

Co najednou přimělo vedení kraje k takové aktivitě na pozapomenutém letišti u Benešova? Na to byl dotazován hejtman na zastupitelstvu 22. září 2015. Zde řekl, cituji: „Číňani tam nepřijdou, žádnou takovou nabídku nemám.“ O pět měsíců později pak tentýž hejtman pronáší tyto slova: „Výcvik čínských pilotů v Benešově tak bude jeden z dalších konkrétních výsledků spolupráce Středočeského kraje s provincií Sečuán“.

Tak nevím, co nás čeká za vlády ČSSD a KSČM příště.

Marian Klásek, místopředseda krajské organizace a kandidát do krajských voleb

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme