K řešení kriminality v Příbrami musí pomoci kraj nebo parlament

10. 2. 2014

V posledních týdnech se v Příbrami rozvířila debata o tom, jestli je zde kriminalita na vysoké úrovni. Lidé podepisují petice, za několik dnů bude ve městě pravděpodobně pochod extremistů, kriminalitě se na svém jednání věnovali zastupitelé, několikrát se sešlo vedení města a policie, v ulicích jsou posílené hlídky, mají být nasazeni psovodi a lidé o tématu hojně diskutují na sociálních sítích. Problém nemusí být fakticky tak vážný, ale dění kolem vyvolává spíše opačný dojem.

„Domníváme se, že kriminalita v Příbrami má hlubší důvody a také potřebuje řešit v širším kontextu. Apelujeme zejména na zástupce Příbrami na kraji či v Parlamentu České republiky, aby svou iniciativou pomohli k řešení. Podhoubí pro kriminalitu vidíme především ve třech oblastech: hazard, nezaměstnanost a ubytovny,“ říká zastupitel TOP 09 v Příbrami Václav Švenda.

Stop hazardu

V Příbrami je stále vysoký počet takzvaných výherních přístrojů a videoloterijních terminálů. Navzdory tomu, že pod soustavným tlakem veřejnosti a médií snižují zastupitelé počet heren, je cesta ke zlepšení velmi zdlouhavá. Stále jsou na území města řádově stovky přístrojů. „Lidé do nich za rok vloží desítky milionů korun, které jim pak scházejí, což je v některých případech může vést až ke střetu se zákonem,“ domnívá se Václav Švenda. Problém hazardu neústí pouze v kriminalitu jako takovou, ale často má své negativní následky a souvislosti v podobě užívání legálních i nelegálních návykových látek, domácího násilí, špatného ekonomického postavení domácností, zanedbávání výchovy dětí a podobně. Řešení spočívá v plošném zákazu hazardu na území Příbrami. „Diskuse o černých hernách jsou spíše výmluvou pro některé zastupitele, když nechtějí zvednout ruku pro zrušení automatů,“ míní Václav Švenda.

Další klíčový zaměstnavatel pro Balónku

Za další problém označuje Václav Švenda nezaměstnanost, která je v Příbrami tradičně na vysoké úrovni: „Pokud chceme řešit problém kriminality, musíme se souběžně snažit o to, aby lidé měli slušně placenou práci. V Příbrami jednoznačně chybí další větší zaměstnavatel a vyplývá to také z odborných podkladů pro strategické plánování.“ Největšího zaměstnavatele v současnosti představuje Oblastní nemocnice Příbram. Zejména kraj by měl usilovat o to, aby do města přišel velký investor. „Už několik let k tomu máme výborně připravenou průmyslovou zónu Balónka,“ dodává Václav Švenda.

Ubytovny jako prostředek pomoci, nikoliv zdroj problémů

Konečně třetí zásadní potíž tkví v současném systému provozování ubytoven. „Lidé samozřejmě potřebují někde bydlet a pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva představují ubytovny často jediné řešení. Jsme ale zásadně proti lukrativnímu a zároveň neetickému byznysu, který kolem ubytoven vznikl, alespoň zpočátku za nevšímavého přístupu radnice,“ říká Václav Švenda. Je třeba změnit pohled na podporu bydlení. Ve světě existují různé příklady, jak problematiku řešit a zároveň nezatěžovat nadměrně místní rozpočty a nevytvářet ghetta a vyloučené lokality. „Opět se domníváme, že s tímto je třeba pohnout zejména na celostátní úrovni,“ doplňuje Václav Švenda a dodává: „Není možné, aby šlo bohatnout na nejchudších lidech. Stejně tak je nepřijatelné, aby se ubytovny stávaly obtěžující pro obyvatele žijící v okolí.“

Kriminalita má i další souvislosti a důvody. Je třeba ale začít se zásadními příčinami, jejichž řešení spočívá na úrovni krajů, Senátu nebo Poslanecké Sněmovny Parlamentu ČR. Příbramská organizace TOP 09 se již před časem obrátila na své zástupce v poslanecké sněmovně s požadavkem na rychlou změnu současného systému doplatků na bydlení a vyzývá i ostatní příbramské zastupitelské kluby, aby udělaly totéž. Společné politické úsilí tak může přispět k řešení situace, která je pro občany palčivá.

MO TOP 09 Příbram
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme