Jakob: Středočeské památky jsou klíčem k turistickému ruchu kraje

5. 4. 2017

Ve Středočeském kraji máme tisíce kulturních památek. Patříme ke krajům, na jejichž území je největší koncentrace kulturního dědictví.

Kulturním pokladem jsou nejen historické budovy, ale i odkaz minulých generací shromážděný v muzeích a galeriích. Je zapotřebí, abychom se k tomuto pokladu chovali jako odpovědní správci. Je naší povinností pečovat za pomoci veřejných zdrojů o svěřené hodnoty a citlivě je využívat. Opravené památky jsou klíčem k turistickému ruchu a jakousi výkladní skříní, důležitým prostředkem propagace našeho kraje.

Jako největší problém v současnosti vnímáme všeobecnou absenci spolupráce a nedostatečnou informovanost. Kraj nedostatečně spolupracuje s obcemi, místními akčními skupinami, s církvemi i soukromými vlastníky památek. Bohužel nefunguje ani spolupráce s ostatními kraji a zejména s Prahou. Zároveň ubývá sponzorských podpor. Kraj by měl nabídnout výrazně širší komunikaci a spolupráci se všemi výše zmíněnými. Rozšířit by se měla prezentace památek a také propojení s cestovním ruchem.

Problémem obnovy kulturních památek je absence možnosti jejich víceletého financování jak z rozpočtu kraje, tak ze státního rozpočtu. Představitelé kraje by se měli zasadit o to, aby mnohdy komplikované rekonstrukce bylo možné řešit v delším období než je jeden rok.

Důležitá je i živá kultura a podpora života v kulturních památkách. V tomto směru je neopomenutelná podpora občanské společnosti, ale třeba i malých festivalů.

Je zapotřebí vzbudit zájem mladých lidí o kulturu. Pro mladé lidi, ale i seniory a rodiny s dětmi by měl být zaveden jednotný systém slev pro návštěvu divadel, koncertů, muzeí, galerií a kulturních památek.

Jan Jakob
krajský zastupitel za TOP 09

Zdroj: Magazín Středočech; duben 2017

Štítky
Osobnosti: Jan Jakob
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme