Doba politiků, kteří odmítají dialog, naštěstí končí

27. 8. 2014

V Příbrami jste se zapsal jako zastupitel, kterého prý nemá příliš rád senátor Josef Řihák…

Sice nerad, ale tuto informaci musím potvrdit. Kdo chodí na zasedání zastupitelstva, mohl si povšimnout, že pan senátor si vůči mé osobě zrovna nebere servítky.

 

Proč?

To se asi budete muset zeptat jeho. Můj výklad je následující a vlastně nebudu mluvit jen o své osobě: Bývalý starosta Řihák měl Příbram takříkajíc pod palcem. Vládl společně s občanskými demokraty, se kterými měl a má nadstandardní vztahy. A to takové, že po komunálních volbách odmítl i koalici s programově bližšími komunisty. Měl vliv v některých médiích a také mu šli a jdou na ruku někteří lidé z příspěvkových organizací a na městském úřadě. Příbram se ale za posledních pár let hodně změnila z hlediska veřejného života. Objevilo se několik jednotlivců, médií, politických stran a iniciativ, které přicházejí s otevřenou kritikou radnice. A tu donedávna oficiálně a stále neoficiálně reprezentuje Josef Řihák. On je nervóznější, protože jeho kontrola nad městem už není stoprocentní. A to se promítá i do občasných projevů podrážděnosti vůči mé osobě a některým dalším lidem či novinářům.

 

Ale vy proti němu, respektive stávající koalici také nevystupujete úplně v rukavičkách…

Těžko říci, co je v rukavičkách. My jako TOP 09, ale i někteří další zastupitelé i zástupci občanské veřejnosti přicházíme s kritikou konkrétních skutečností. Nelíbilo se nám třeba, že ještě jako hejtman měl dvoutřetinové absence na jednání příbramského zastupitelstva. Tehdy se medializovala i jeho neúčast v senátu. Označoval se za nemocného, ale přitom byl nafocen na některých veřejných akcích. Prostě neměl čas – musel být na kraji, když měl být zároveň v senátu nebo v Příbrami. Proti kumulování funkcí vystupovalo i republikové vedení samotné sociální demokracie. Tím, že jsme na to reagovali a napsali článek do médií, jsme spíše udělali dobrou věc. Dnes se zdá, že kumulování placených funkcí si sociální demokraté vyřeší sami, což je dobře.

 

Nejsou vaše kritické postoje motivovány tím, že budete vůči Řihákovi kandidovat do Senátu ČR?

Neřekl bych vůči senátoru Řihákovi. Kandiduje dalších pět osobností z celého regionu. Je ovšem pravdou, že vždycky, když se někdo uchází o určitý post, může být vnímám jako sok osoby, která danou pozici už zastává. Fungování senátora Řiháka jsme mohli čtyři roky sledovat v příbramském zastupitelstvu. Byl v pozici starosty a nyní je jako zastupitel. Domnívám se, že on bohužel výraznou měrou přispěl k tomu, že se ve městě rozdělila příbramská veřejnost na ty, kteří podporují jeho a vše, co navrhne či udělá, a na ty ostatní. Dokáže velmi polarizovat veřejnost, což neplatí jen o našem městě. A já bych řekl, že doba těchto politiků, kteří nejsou schopni dlouhodobého dialogu se svými kritiky, už končí. V obecních zastupitelstvech a také v senátu.

 

S jakým programem kandidujete vy do Senátu Parlamentu České republiky?

Nemohu zde vyjmenovat vše, proto bych čtenáře odkázal na webové stránky www.vaclavsvenda.cz. V zásadě ale mohu říci, že jako bývalý učitel bych například rád prosadil větší podporu školství. To, jak bude vypadat tato společnost, se v mnohém odvíjí od skutečnosti, jak jsou nyní připravovány děti a mladí lidé na život. Jednu část musí odpracovat rodina, další společnost a další škola. Také bych se jako senátor chtěl více zasazovat za náš region. Je tu tolik neřešených věcí. V prvé řadě je třeba usilovat o zlepšení zaměstnanosti. V části regionu blíže Praze není situace tak vážná, ale od Dobříše směrem na jih, přes Příbram, na Rožmitálsko či Březnicko už ano. Je třeba přivést nové investory, kteří přispějí ke vzniku pracovních míst. To stejné platí o oblasti Benešovska. Je ale i mnoho menších lokálních problémů, které trápí obyvatele našeho regionu, jsou často opomíjeny a je potřeba je řešit. Je to například nedostatek pitné vody v některých částech Prahy západ.

 

Nejste v politice dlouho. Myslíte, že zvládnete náročný post senátora?

Mohl bych vám odpovědět, že v současnosti je spíše na škodu být dlouho v politice. Stanete se rutinérem, naučíte se chodit v tom, jak věci fungují, s kým se přátelit, jaká je technologie moci. Začnete se podbízet většině populace, aby vás příště volili, a slevíte ze svých programových zásad. Je samozřejmě mnoho výjimek, které si dokážou i po letech uchovat zápal pro zdravou politiku, ale myslím, že většinu lidí to po čase převálcuje. Ale zpět k vaší otázce: V komunální politice jsem poslední čtyři roky jako zastupitel. I předtím jsem se věnoval veřejnému životu, ale musím říci, že poslední roky mi daly mnoho. S kolegy jsme zasedli do opozičních lavic a o to ta zkouška byla užitečnější. Kromě faktu, že jsem učil, v současnosti podnikám, jsem držitelem dvou franchisingových licencí. Podmínky franchisy jsou dost náročné, v podstatě vás neustále vedou k tomu, abyste se učil, zdokonaloval, hledal příležitosti a výzvy. Myslím, že tohle můžu zúročit ve svém aktivním senátorství.

 

Dneska se politika považuje za disciplínu pro lidi, kteří se prostřednictvím ní chtějí zaopatřit, nebo pro ty, kteří mají chorobnou touhu ovládat ostatní. Proč jste vstoupil do politiky?

Mám dva malé kluky. Když má žena ještě nosila prvorozeného Vojtěcha, začal jsem více uvažovat o zapojení do veřejného života. Možná to má takto více rodičů – prostě si zcela zřetelně uvědomí, že na jejich životě závisí život někoho jiného. A protože už naštěstí nemusíme bojovat bitvy na bitevních polích, hledáme možnost měnit věci, které se nám nelíbí. Politika je pro to dobrá příležitost. Ale ještě k tomu, co jste říkal o jejím vnímání: Tím, že si to lidé myslí a možná někteří politici i tak postupují, dáváme hrozně špatný vzor zejména mladým lidem. Kdo dnes působí v aktivní politice, má ještě částečně povědomí o tom, co byla nesvoboda, jak se rodilo demokratické zřízení po roce 1990, mají základní představu o tom, co je dobré a co zlé. Dnešní mladí lidé tyhle zásadní korektivy života nemají. Narodili se do relativně svobodné společnosti a mohou lehce nabýt dojmu, že není oč usilovat. Extremističtí nebo populističtí politici jim každý svým způsobem ukazují, že politika je pouze prostředím pro extrémní názory, prospěchářství nebo osobní obohacení. To ale není pravda, politika je jedním z mála efektivních prostředků pro udržování a rozvoj demokracie. Do politiky tedy musí vstupovat lidé, kteří to myslí vážně.

 

Jak se díváte na financování kampaní před volbami?

Například sociální demokraté oznámili, že do kampaně vloží 60 milionů korun, Topka zhruba desetkrát méně. Jde o celkové finance a v jednotlivých regionech se to může lišit, ale lze říci, že současný senátor Řihák bude mít oproti ostatním kandidátům mnohonásobně vyšší propagační převahu. Na druhou stranu je mi to osobně jedno, věřím, že lidé stále více vnímají obsah slov a nenechají si nabulíkovat líbivé slogany přes billboardy.

 

Co děláte ve volném čase?

Věnuji se rodině. Sportuji, například běhám, lyžuji, hraji florbal a tenis. Když je občas příležitost, rád zajdu s kamarády na pivo, kde dochází k zajímavým diskuzím, které tříbí názory. 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme