Děti vytipovaly riziková místa v dopravě ve Voticích kolem školy

23. 6. 2015

Rozšířit chodníky, vybudovat přechod pro chodce nebo zakázat vjezd či stání, navrhují děti z votické základní školy pro zvýšení bezpečnosti svých spolužáků při cestě do školy nebo návratu z ní. Závěrům školního parlamentu včera na votické radnici naslouchal starosta města Jiří Slavík, dopravní projektant Jiří Drbohlav i Miluše Slunečková z odboru správních činností a dopravy městského úřadu. 

„Votické děti se do projektu bezpečné cesty do školy zapojily poprvé,“ uvedla Drahomíra Poslušná, učitelka ZŠ Votice, která „dětský“ výzkum koordinovala. Vlastní prezentaci výsledků dotazníkové šetření mezi spolužáky, kterou za základní školu přednesl deváťák Filip Mejdrech, odstartovaly sedmačky Denisa Kolářová a Bára Kučerová, členky žákovského parlamentu za své třídy. Mezi školáky putovalo 501 dotazníků, které zpracovávali se svými rodiči. Vrátilo se 268 vyplněných dotazníků. Statistiku zpracovali v rámci hodin matematiky žáci 9. A, kteří ke každé otázce vytvořili graf. Závěrečné ztvárnění výsledků průzkumu provedl žák 8. A Jakub Kadlec. 

Složky, které obsahují i údaje o dojíždění či docházení votických žáků do školy, jejich zástupci předali projektantovi i starostovi města. „Určitě se poznatky dětských zpracovatelů budeme zabývat,“ potvrdil starosta Jiří Slavík. „Musím ale předem upozornit, že některé z nich jsou nereálné. Nikoliv, že bychom neměli vůli po nápravě, nebo nebyly peníze. Ale z hlediska technických norem a paragrafů zákona o provozu na pozemních komunikacích,“ objasnil Jiří Slavík, který zároveň připustil, že dopravní situace u bočního vchodu do základní školy před začátkem vyučování, když rodiče přiváží děti, bývá poměrně chaotická. „Docela se divím, že se v lokalitě dosud nic závažného nestalo,“ podotkl Jiří Slavík. 

Dopravní projektant Jiří Drbohlav vyslaný do Votic Nadací Partnerství v rámci akce „Děti ze Středočeského kraje hledají bezpečnou cestu do školy“ přislíbil, že navrhne do 20. července účinné dopravní řešení, které by vyhovovalo chodcům, cyklistům i motoristům. Současně vypracuje návrh na bezpečný odchod z autobusového nádraží směrem k obchodnímu domu. „Paradoxně nejvíce dodržují dopravní předpisy motoristé a nejméně cyklisté a chodci, zejména děti,“ připomněl dopravní projektant.

Starosta Votic Jiří Slavík přislíbil, že město už připravuje rozšíření chodníku v Táborské ulici, při pohledu z náměstí vlevo, směrem k přechodu pro chodce u velkoprodejny Lidl. 
„Pracujeme na tom spolu s odborem dopravy. Chodník má mít podle norem šířku 1,5 metru, podle studie bude v nejužším místě měřit 1,8 metru. Takže poskytne chodcům komfortní chůzi. Další problematické místo u parku na Masarykově náměstí už jsme projednávali s policií a je šance, že tam přechod vznikne,“ konstatoval Jiří Slavík. 

Ladislav Jerie

Zdroj: Benešovský deník, 19.6.2015, Rubrika / pořad: Benešovsko/region

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme