Tiso: Asociace středočeských nemocnic - záměr dobrý, provedení amatérské

25. 4. 2017

Středočeské krajské nemocnice se dlouhodobě potýkají s ekonomickými problémy, které nevyřešily ani opakované personální výměny, ani finanční injekce z rozpočtu kraje v řádech stovek miliónů. Středočeská koalice se proto po několika měsících v krajské vládě inspirovala volebním programem opoziční TOP 09 a předložila návrh na vznik organizace, která by zastřešovala krajské nemocnice v oblastech, ve kterých je pro ně ekonomicky výhodné postupovat společně. Krajská vláda bohužel odmítla použít některého z již vyzkoušených a úspěšných modelů, které bez problému fungují v dalších krajích. Místo toho se rozhodla pro dosud nevyzkoušenou cestu založení volného zájmového spolku nemocnic.

„Záměr vzniku servisní organizace krajských nemocnic je dobrý, ostatně je to jeden z hlavních bodů krajského volebního programu TOP 09, nicméně jeho provedení je ve středních Čechách v podání vládnoucí koalice zcela amatérské. Pokud má mít taková organizaci smysl, musí splňovat dvě podmínky – musí pro nemocnice zajišťovat skutečně profesionální a kvalitní servis a zároveň musí mít náležitou sílu své záměry ve všech nemocnicích skutečně prosazovat. Nedostatečně personálně vybavený zájmový spolek, který má navíc fungovat a spolupracovat s nemocnicemi na bázi dobrovolnosti, ani jednu z těchto podmínek bohužel dostatečně nesplňuje“ hodnotí situaci Petr Tiso, krajský zastupitel TOP 09, lékař a zdravotnický manažer.

Pro skutečné zlepšení hospodaření krajských nemocnic TOP 09 navrhuje vznik silné servisní organizace v podobě akciové společnosti s názvem „Středočeské nemocnice, a.s.“, jejímž 100 % akcionářem by byl Středočeský kraj. Zastoupení servisní organizace v orgánech jednotlivých nemocnic a naopak zastoupení nemocnic v orgánech této společnosti, by zajišťovalo jejich vzájemné pevné provázání a žádoucí společný postup. Servisní organizace by samozřejmě byla obsazena kvalitními odborníky pro dvě oblasti: jednu pro oblast vykazování, úhrad zdravotní péče a společnou smluvní politiku vůči zdravotním pojišťovnám a druhou zabývající se organizaci nákupů zboží a služeb.

„Zkušenosti z jiných krajů ukazují, že servisní organizace nemocnic s pevným ukotvením, jasnou strukturou a definovanou náplní aktivit přináší výrazné pozitivní efekty, a to jak pro ekonomiku nemocnic, tak pro kvalitu poskytované zdravotní péče,“ dodává Petr Tiso.

Natálie Červencl Tomková, krajská manažerka TOP 09 Středočeský kraj

V Praze, 25. 4. 2017

Kontakty pro novináře:

Petr Tiso: 777 101 050, petr.tiso@top09.cz

Štítky
Osobnosti: Petr Tiso
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme