Nováková: Když jeden veřejný subjekt vydělává na jiném, prodělek pro všechny je na obzoru

7. 3. 2017

Přerovský rudolfinský zámeček na sebe dnes upozorňuje víc než cennou sgrafitovou výzdobou cenou tržní. Český rozhlas, instituce veřejné služby, se už podruhé snaží objekt prodat. Zatímco před několika lety byl k dostání za 10 miliónu, dnes už se jedná o částku vyšší než 20 miliónů. Podle poslankyně Niny Novákové by měl zámek zdarma nebo za symbolickou cenu získat Středočeský kraj nebo obec.

V těsné blízkosti zámku založil v roce 1900 tehdejší majitel Ludvík Salvátor Toskánský unikátní národopisné muzeum, které je, jako součást muzea patřícího Středočeskému kraji, hojně navštěvováno dodnes.

“Pokud se Český rozhlas rozhodl zámku zbavit, bylo by logické, aby jej bezplatně jako dar, nebo za symbolickou cenu, získal kraj nebo obec. V minulých letech bojovali obyvatelé Přerova spolu se širokou kultruní veřejností proti prodeji do soukromých rukou a jsem ráda, že  jejich snaha uspěla," říká poslankyně Nina Nováková a dodává: “Je nesmysl, aby se jedna veřejná instituce snažila vydělávat na druhé. To je spíš parodie na oblíbenou frázi o péči dobrého hospodáře, i když chápu, že právě takových útoků se dnes bojí vedení Českého rozhlasu. Je třeba vidět věci v souvislostech. Kraj, případně obec, musí přičíst k nákupní ceně také finance na opravy a provoz. Památka nebude vydělávat, ale může sloužit jako muzeum i společenský dům pro obec.

Natálie Červencl Tomková, krajská manažerka TOP 09 Středočeský kraj

V Praze 7. 3. 2017

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme