Velechovský: Zinkovna ohrožuje zdraví nejen obyvatel Nymburka

12. 2. 2016

Již od roku 2013 se středočeské město Nymburk potýká s problémem podivného a nepříjemného zápachu, který se objevil krátce po otevření nové zinkovny AZOS na Zálabí. „Problém AZOSu“, se ze začátku jevil jako problémem jen části Nymburka – Zálabí. Jenže to jel provoz firmy pouze na zlomek své dnešní výroby. V současnosti ovšem firma funguje v několika provozech naplno, takže se problém již dávno netýká pouze Zálabí, ale dopadá na celé město i jeho okolí. Firma je sice situovaná přesně na okraji „lehké“ průmyslové zóny, zároveň ale paradoxně stojí jen desítky metrů od obytných domů.

Na „nový“ zápach a zdravotní potíže v podobě pálení očí, krvácivosti a pálení sliznic atd. upozornili až samotní občané města. Zastupitelé neměli nejmenší tušení, že by zde měl takovýto provoz vůbec existovat. Zvláštní je, že pouhé minimum informací mělo také úzké vedení města v čele s bývalým starostou Ing. Peterou. Pan Petera v té době zároveň zastával i zásadní funkci na Středočeském kraji, který tento provoz zinkovny v podstatě schvaloval.

Firma ze začátku s městem spolupracovala a ochotně otevírala své brány kontrolám. Jenže… tyto kontroly, kterými se dodnes AZOS ohání, byly dopředu ohlášené (jak dokonce na jednom zastupitelstvu přiznali samotní pracovníci firmy). Dle dostupných informací od společnosti Permanent, která se dlouhodobě problematikou zápachu na Zálabí zabývá, se postupem času ve firmě vystřídaly i neohlášené kontroly, které, světe div se!, začaly nacházet různá technologická pochybení a ukázaly, že zápach opravdu může pocházet z AZOSu a že tyto látky můžou být navíc i potenciálně škodlivé. Kromě všech těchto problémů vstoupilo do hry i podivné „hledání bájného Yettiho“ ve formě pravděpodobně neexistujícího kolaudačního řízení. Občané i zastupitelé by ho rádi viděli. Firma tvrdí, že ho má, ale neukáže.

Dobře na klid obyvatel města nemůže asi působit ani fakt, že firma postavila hned za branou druhý plot. Jako kdyby se chtěl kdosi ujistit, že se dovnitř (a asi ani ven) nic nedostane.

Pro dokreslení paradoxnosti situace v Nymburce nutno říci, že Olympijský výbor České republiky, jedná o obrovské investice do Olympijského centra pro české sportovce, které se nachází jen několik stovek metrů od „podezřelé“ zinkovny na Zálabí. Takže je dost možné, že potencionální olympioniky budeme moci poznávat podobně jako obyvatele Nymburka. Podle zarudlých očí a záchvatů kašle.

Marek Velechovský

komunální zastupitel TOP 09 Nymburk

Štítky
Osobnosti: Marek Velechovský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme