Ve školce na Žižkově mají sáňkařský kopec na zimu, na léto pak osvěžující mlhoviště

11. 6. 2015

Poděbrady – Málokterá školka zažije své vlastní otevření dvakrát a dvakrát je u ní slavnostně přestřižena páska. Ovšem málokterá školka si to také zaslouží tak jako ta na poděbradském Žižkově. 

Poprvé se školka za účasti hostů otevřela letos v březnu. Tedy přesněji řečeno, otevřena byla nová, moderně vybavená budova, kam se děti přesunuly z té staré, už nevyhovující a stojící jen pár metrů od nové. 

„Školka bez zahrady a hřiště je jen poloviční,“ řekl při aktuálním stříhání pásky starosta Ladislav Langr. Tím je jasné, že druhé otevření se týkalo především zahrady, kde už není ani památky po staré budově, ale naopak čiší novotou a spoustou nových prvků, o kterých si zatím v jiných školkách mohou nechat jen zdát. 

Kromě klasických prvků, jako jsou skluzavky, prolézačky a všelijaká houpadla, nabízí zahrada také třeba vlastní sáňkařský svah. Pokud tedy v našich končinách ještě někdy bude padat sníh natolik, aby bylo možné sáňkovat, děti mají o zimní zábavu postaráno. 

V současné době se jeví aktuálněji takzvané mlhoviště. Což není plocha se špatnou viditelností, jak by název mohl napovídat, ale plácek s vodní tryskou, ze které je v parných dnech rozprašována voda a děti se tak mohou příjemně osvěžit. Poděbraďáci to již dobře znají od sochy TGM na lázeňské kolonádě. 

Školka na Žižkově je jednou z nejmodernějších v celé republice. Však je na ní vedení místní radnice patřičně hrdé. „Nedávno jsme v Poděbradech měli na návštěvě partnerské delegace ze Slovenska a Francie, kterým jsme tuto školku ukazovali a oni byli překvapení, jakou školku tady máme,“ řekl starosta. 

Lázeňské město tak splnilo jeden ze svých dalších cílů, což připomněl i místostarosta Ivan Uhlíř. „Momentálně máme všechny školky ve městě kromě té ve Studentské ulici zrekonstruované,“ uvedl Uhlíř. Celý projekt stál 44 milionů korun. Na jeho provedení přispěl Regionální operační program (ROP) Střední Čechy 68 procenty. Obou dvou slavnostních otevření se účastnil jeho předseda Václav Chytil. „Za posledních sedm let jsme prostřednictvím tohoto programu investovali na výstavbu školek celkem 1,5 miliardy korun. Z toho je snad patrné,že evropské peníze jsou u nás investovány účelně,“ řekl Chytil. 

„Nedávno jsme v Poděbradech měli na návštěvě partnerské delegace ze Slovenska a Francie, kterým jsme tuto školku ukazovali a oni byli překvapení, jakou školku tady máme.“ Ladislav Langr, starosta 

Miroslav S. Jilemnický

Zdroj: Nymburský deník, 3.6.2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme