TOP 09: Zdraví obyvatel Nymburka je přednější než byznys AZOSu

15. 2. 2016

Zastupitelstvo Středočeského kraje se zabývalo peticí spolku občanů Permanent se stížností na provoz továrny AZOS cz., s.r.o. v Nymburce. Dle posledních měření znečištění ovzduší jsou stížnosti oprávněné.

Zastupitelé TOP 09 a STAN kritizovali pomalý postup Středočeského kraje při řešení dlouhodobého problému se znečišťováním ovzduší AZOSem v Nymburce. „Jedná se o flagrantní selhání státní správy a zejména Krajského úřadu, který místo toho aby situaci věcně řešil již v červnu minulého roku, tak se horký brambor snažil přehodit na město Nymburk nebo na Ministerstvo životního prostředí,“ uvádí předseda klubu zastupitelů Věslav Michalik (STAN). Jak se po osmiměsíčním protahování ukázalo, příslušným řešit tento problém je právě Středočeský kraj.

"Město Nymburk plně stojí za peticí spolku Permanent. Dlouhodobě upozorňujeme Středočeský kraj, že stav v Nymburce je neúnosný a zastupitelstvo města už v květnu a poté v listopadu 2015 vyzvalo Krajský úřad k pozastavení výroby z důvodu nedodržování parametrů v integrovaném povolení. Nyní byly informace o původci zápachu, které jsou v Nymburce známé již dlouho, potvrzeny i exaktním měřením. Krajský úřad má všechny zákonné nástroje ve svých rukou a měl by konat," konstatuje krajský zastupitel za TOP 09 a STAN a místostarosta Nymburka Pavel Fojtík (STAN).

Klub zastupitelů TOP 09 a STAN

V Praze 15. 2. 2016