TOP 09: Zavedení nových parkovacích zón v Praze je dalším selháním vedení Středočeského kraje

24. 8. 2016

V ulicích Prahy ode dneška platí nové zpoplatněné parkovací zóny. Rozšíření těchto zón přináší problémy zejména lidem ze Středočeského kraje, kteří do Prahy dojíždějí za prací. TOP 09 považuje za alarmující, že vedení Středočeského kraje problémy s parkováním neřešilo dostatečně včas.

Rada Středočeského kraje v čele s hejtmanem Milošem Peterou (ČSSD), který má oblast dopravy ve své gesci, měla dostatek času o zavedení nových zón s Prahou jednat a nalézt řešení, které by nemělo tak negativní dopad na Středočechy. Zóny jsou na ulicích i v okolí krajského úřadu namalované od jara a o jejich zavedení se rozhodlo mnohem dříve. Středočeský kraj měl problém parkování řešit s předstihem. Místo toho hejtman Petera začal řešit problémy opět až na poslední chvíli, a to pouhé dva dny předtím, než nové zóny měly začít platit.

 „Zavedení placených parkovacích zón je rozhodnutí, ke kterému přistoupila Praha, vzhledem k neustálému růstu automobilové dopravy. Praha logicky hájí hlavně zájmy svých obyvatel. Bohužel Středočeský kraj v této věci zájmy svých občanů hájil nedostatečně. Změna parkování se tak velmi citelně dotkne lidí, kteří do Prahy z našeho kraje dojíždějí za prací.  Chybí totiž alternativa - kapacitní záchytná parkoviště, na která by navazovala rychlá, kvalitní hromadná doprava. V celé situaci naprosto selhalo vedení Středočeského kraje s hejtmanem Milošem Peterou, které opět takto ukazuje svoji neschopnost dlouhodobě plánovat a předvídat,“ říká kandidát TOP 09 na hejtmana ve Středočeském kraji Petr Tiso.

Základem prosperity Středočeského kraje přitom je kvalitní a rychlá doprava. Prioritou TOP 09 je rychlé vybudování záchytných parkovišť na páteřních spojích hromadné dopravy, vytvoření metropolitní integrované dopravy kraje společně s Prahou a prodloužení linek kolejové dopravy do některých rozvíjejících se oblastí v okolí Prahy. K tomu samozřejmě přistupuje i nezbytný tlak na dokončení Pražského okruhu.

„Pokud TOP 09 uspěje v podzimních krajských volbách a zasedneme ve vedení kraje, obratem zahájíme jednání s Prahou. Věřím, že nalezneme koordinované řešení dopravní situace v celém regionu. Začneme snahou o zvýhodněné podmínky parkování pro Středočechy, kteří do hlavního města dojíždějí za prací. Toto opatření je třeba zavést alespoň do doby, než vzniknou vhodná P+R parkoviště a než bude dokončena integrace pražské a středočeské hromadné dopravy.“ dodává Petr Tiso.

Natálie Červencl Tomková, krajská manažerka TOP 09 Středočeský kraj

V Praze, 24. 8. 2016

Kontakt pro novináře:

Petr Tiso, 777 101 050, petr.tiso@top09.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme