Tiso: Povolební vyjednávání ve středních Čechách - o slibech daných voličům a o cti politiků

24. 10. 2016

Měl jsem čest vést kandidátku TOP 09 do nedávných krajských voleb ve středních Čechách. Jako lídr, který cítil odpovědnost, jsem byl jak u sestavování volebního programu, tak i u přípravy krajské volební kampaně, následně jsem absolvoval volební kampaň. Po volbách jsem pak vedl tým, který vyjednával o případné účasti středočeské TOP 09 v koalicích.

Za těch několik měsíců jsem měl možnost komunikovat s mnoha lidmi, zejména s voliči. Řeč byla nejen o našich představách, jak by se měl spravovat a rozvíjet náš kraj, ale také se hodně mluvilo o celostátní politice. Mimo jiné jsem vždy kritizoval dvě záležitosti: Bujení primitivního populismu v české politice v poslední době, ať už šlo o populismus levicový nebo populismus xenofobní. Kritizoval jsem také ideovou prázdnotu některých politických subjektů, které pojímají své angažmá v politice jako jeden velký marketingový projekt. Na cestě za mocí vlastně ideje ani nepotřebují, neboť si přízeň voličů prostě koupí, ať už v bezkonkurenčně nákladné volební kampani nebo třeba díky obrovskému prostoru pro prezentaci svých kandidátů v médiích. V tomto smyslu jsem voličům slíbil, že nepodpoříme krajskou vládu populistů, ani krajskou vládu oligarchů.

Krajské volby ve středních Čechách skončily, hlasy byly sečteny a rozložení mandátů bylo takové, že jsme my v TOP 09 stáli před nelehkou úlohou – vyjednat takové koaliční uskupení, které nám umožní realizovat náš volební program. Zároveň jsme si přáli účastnit se na koaličním uspořádání, které bude vedeno důvěryhodnou osobou na postu hejtmana, na uspořádání, ve kterém nebudou mít důležitou roli lidé spojeni s předchozími volebními obdobími, ať už šlo o éru ČSSD a KSČ nebo ODS. Měli jsme zároveň zájem na vzniku koalice, ve které bude mít TOP 09 důstojné zastoupení a dostatečný vliv na dění.

Po několik dní povolebního vyjednávání to vypadalo, že se podařilo „umění možného“. Jednali jsme o trojkoalici STAN, ANO a TOP 09. Postupně jsme došli ke shodě na jménu hejtmana, a to ve prospěch úspěšného komunálního politika ze STAN - hejtmanem se měl stát pan Rakušan. Zastoupení v radě kraje bylo pro TOP 09 důstojné - v podobě dvou radních z jedenácti, byly také projednány pojistky pro zajištění povinného konsensuálního rozhodování všech tří stran ve strategických otázkách atd. Tyto detaily jsme během vyjednávání dle trojstranné dohody veřejnosti nesdělovali. Zprávy tehdy zněly jen stručně – TOP 09 jedná koalici s ANO a STAN. Byl jsem v té době jako lídr TOP 09 vystaven obrovskému množství negativních reakcí našich voličů, a to kvůli zprávám o naší potenciální spolupráci s hnutím ANO. V popsané trojkoalici, za daných vyjednaných podmínek, jsem však byl finálně připraven před voliči náš postup obhájit.

Nicméně, pak došlo k událostem, které změnily zásadním způsobem již ujednané mezi třemi subjekty. ANO porušilo dohodu o exkluzivitě vyjednávaní a bez předchozí domluvy se za zády partnerů dohodlo se čtvrtým – s ODS. Tento postup zásadně otřásl naší důvěrou v osobu paní Jermanové. Zároveň byly ze stolu shozeny již dojednané podmínky. Již nebyl kandidátem na hejtmana pan Rakušan, ale paní Jermanová, s čímž jednoznačně souhlasila i ODS a posléze i STAN. TOP 09 po přeskupení křesel zároveň ztratila důstojné zastoupení a vliv na dění v koalici, neboť našich hlasů pro dosažení většiny v zastupitelstvu již nebylo třeba. Po TOP 09 se vlastně chtělo, aby svou účastí v koalici společně se STAN a ODS legitimizovala krajskou vládu pod taktovkou ANO s hejtmankou Jermanovou. TOP 09 by samozřejmě nesla spoluodpovědnost společně se STAN a ODS, ale bez významnějšího vlivu na dění.

Podpora tohoto nového koaličního uspořádání s hejtmankou z hnutí ANO již byla silně v rozporu se sliby, které jsme dali voličům. Bylo to v rozporu s našimi volebními hesly na téma, že si ve Středočeském kraji nepřejeme vládu oligarchického hnutí. Proto se středočeská TOP 09 rozhodla do této koalice nevstoupit. Zrada našich tří bývalých kolegů z kandidátky TOPky, kteří evidentně nerespektovali rozhodnutí své strany, díky které se stali krajskými zastupiteli, a upřednostnili své osobní zájmy, je jiný, velmi smutný příběh. Smutný příběh je i to, že tito lidé, kteří šli veřejně proti rozhodnutí své strany, byli během dalšího vyjednávání stranami ANO, STAN a ODS natolik akceptovanými partnery, že je jako jednotlivce přibraly do koalice, i když je vlastně nepotřebovaly. Jmenované strany tím vlastně legitimizovaly tuto zradu a posunuly tím politickou kulturu v ČR někam mimo vyspělé země.

Nevím, jak to mají jiní politici, ale pro mě sliby dané voličům nekončí ve chvíli, kdy se uzavřou volební místnosti. Je to otázka mé cti a také svědomí.

 

MUDr. Petr Tiso, MBA

lídr středočeské kandidátky TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme