Tiso: Kraj musí ozdravit hospodaření a zvýšit investice do infrastruktury

18. 1. 2017

(editovaný přepis hlavních bodů ankety s kraským zastupitelem TOP 09 Petrem Tisem)

Vizí TOP 09 je Středočeský kraj jako vysoce prosperující region, ve kterém se obyvatelům velmi dobře žije. Předpoklady pro to náš kraj má výborné. Pro dosažení této vize je třeba vypracování dlouhodobé moderní strategie rozvoje. Ta musí být základem pro rozvoj všech klíčových oblastí na desítky let bez ohledu na to, jak dopadnou volby. Proto by na této strategii měla být široká politická shoda.

Z krátkodobého hlediska se nyní kraj musí zaměřit na řešení řady problémů. Musí především ozdravit hospodaření a zvýšit investice do krajské infrastruktury. Proto je nezbytné zajistit dostatek finančních zdrojů – krajských, národních, a především zdrojů z fondů EU, musí proběhnout kvalitní příprava řady projektů. Kraj by se měl věnovat zlepšení stavu silnic, budovat obchvaty, stavět záchytná parkoviště a přestupní terminály. Měl by vyvíjet tlak na stát, aby dobudoval dálnice, především Pražský okruh. Nezbytné je urychlení integrace hromadné dopravy s Prahou, aby bylo cestování po celém společném území kraje a Prahy rychlejší, komfortnější a i levnější. Kraj se musí zaměřit na dostupnost a kvalitu zdravotní péče, zlepšit ekonomickou kondici nemocnic a učinit kroky pro odvrácení personální krize ve zdravotnictví. Úkolem kraje je také opravit a dovybavit krajské školy. Musí lépe zvládat oblast územního plánování, regionálního rozvoje, kultury a cestovního ruchu. Nezbytné pro budoucí prosperitu a zdravý rozvoj našeho kraje je zlepšení spolupráce kraje s Prahou.

Koaličnímu projektu nedůvěřujeme. TOP 09 se rozhodla nevstoupit do koalice vedené hejtmankou Pokornou Jermanovou z hnutí ANO, neboť tento projekt nemá důvěru TOP 09. TOP 09 během povolebních vyjednávání preferovala jiné uspořádání v čele s hejtmanem z hnutí STAN. Tento projekt však nakonec ODS, STAN a bohužel také někteří kolegové původně zvolení na naší kandidátce nepodpořili. Podpořili naopak hejtmanku z hnutí ANO, a tím převzali plnou odpovědnost za současné uspořádání. 

Nicméně TOP 09 jde o budoucí úspěšný rozvoj kraje, a proto chceme zaujmout pozici opozice konstruktivní – v zastupitelstvu podpoříme vše, co bude v souladu s naším volebním programem. Samozřejmě budeme jako správná opozice kontrolovat veškeré kroky koalice, a pokud usoudíme, že nejsou v zájmu kraje, ozveme se s veřejnou kritikou.

Zdroj: Magazín Středočech; prosinec 2016

Štítky
Osobnosti: Petr Tiso
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme