Stříbrnský: Smogová situace ukazuje na důležitost intergace hromadné dopravy

5. 11. 2015

Odbor životního prostředí Krajského úřadu Středočeského kraje upozorňuje, že na některých měřicích stanicích, reprezentativních pro uvedené území (Kladno a Mladá Boleslav), ve Středočeském kraji došlo k výskytu smogové situace pro znečišťující látku suspendované částice PM10. Jedná se o překročení 24hodinového klouzavého průměru koncentrací suspendovaných částic PM10 100 mikrogramů/m3 ve dvou po sobě následujících dnech. Krajský úřad Středočeského kraje proto v souladu s ustanovením § 30 odst. 2 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší informuje, že došlo k překročení informativní prahové hodnoty pro správní území Středočeského kraje. Smogová situace byla vyhlášena Českým hydrometeorologickým ústavem dne 5. listopadu v 4.50 hodin. Platnost je do odvolání.

Osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem se při překročení informativní prahové hodnoty – 24hodinového klouzavého průměru suspendovaných částic  PM10 v hodnotě 100 mikrogramů/m3 doporučuje zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

„Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedl hejtman kraje Miloš Petera (ČSSD).

„Dnešní situace opět ukazuje, jak je pro Středočeský kraj důležitá integrace hromadné dopravy. Často se na její pozitivní dopady na životní prostředí zapomíná. Je potřeba na propojení středočeské a pražské hromadné dopravy pracovat nejen když nastane smogová kalamita.“ dodává Petr Stříbrnský (TOP 09), krajský zastupitel. 

Podrobné informace o kvalitě ovzduší jsou k dispozici na internetových stránkách ČHMÚ, záložka ovzduší.

Petr Stříbrnský, krajský zastupitel za TOP 09

tel: 777 145 588     petr@stribrnsky.cz

Nicole Mertinová, tisková mluvčí Středočeský kraj – Krajský úřad

tel.: 257 280 102    mertinova@kr-s.cz    

V Praze, 5. listopadu 2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme