Nováková: Navýšení autorských poplatků se nebude vztahovat na akce, u kterých byl zahájen prodej vstupenek v roce 2015

3. 2. 2016

Komunální politici TOP 09 diskutovali se zástupci OSA, Ministerstva kultury a organizátory kulturních akcí o navýšení autorských poplatků i chystané novele autorského zákona.

„Mám radost, že na setkání byly rozpuštěny některé obavy ze stran našich zastupitelů a starostů. Trápí je především navýšení poplatků, které nebylo dopředu avizováno. Zástupci OSA přislíbili, že se nový ceník nebude vztahovat na akce, na které se začaly prodávat vstupenky už v roce 2015,“ uvedla pořadatelka kulatého stolu poslankyně Nina Nováková.

„Každý rok pořádáme nejen pro benešovské seniory například pořady s dechovou a lidovou hudbou. Chceme-li zachovat přiměřené vstupné, tak i při účasti přibližně dvou stovek hostů je pro nás navýšení ceny za autorské poplatky likvidační. Považoval bych za velmi nešťastné, aby tato situace pořadatele od některých akcí odradila,“ posteskl si ředitel Kulturního a informačního centra v Benešově a člen TOP 09 Stanislav Dvořák.

Podle starosty jihomoravské obce Drnovice, člena předsednictva a šéfa Klubu starostů TOP 09 Petra Ducháčka by OSA měla ke kulturním akcím v menších obcích a městech přistupovat jinak než k velkým koncertům. „Na zábavách v menších obcích a městech nevystupuje Madona, Taylor Swift ani Kabáti. Jde o akce, které mají především podpořit spolky a společenský život v místě. OSA by na to měla brát ohled a vůči pořadatelům mít zcela odlišný přístup. Především z hlediska administrativy a výše vyměřených poplatků,“ dodal Ducháček.

Na ministerstvu kultury se chystá novela autorského zákona. Která by podle zástupců Ministerstva kultury měla především sladit naší legislativu do souladu s legislativou EU. Před projednáváním v Poslanecké sněmovně uspořádá poslankyně TOP 09 Nina Nováková další kulatý stůl, u kterého budou mít zúčastněné strany možnost vyjádřit své připomínky. 

Marie Šlancarová

TOP 09 Středočeský kraj

V Praze, 2. února 2016

Galerie
Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme