Nováková: Absolventi uměleckých škol mohou působit v rámci výuky dramatické výchovy

1. 10. 2015

Propouštění některých učitelů v průběhu letních prázdnin, aby školy ušetřily, skončí. Poslanci schválili novelu zákona o pedagogických pracovnících, který s touto praxí skoncuje. Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD, která návrh obhájila ve Sněmovně, považuje propouštění učitelů na léto, za nedůstojné.

Pro zákon, který ještě musí projednat Senát a potvrdit prezident Miloš Zeman, hlasovalo 156 ze 171 přítomných poslanců. 

„Smlouvy na deset měsíců s propouštěním na prázdniny nyní dostává asi 4000 učitelů, což představuje 3,7 procenta všech pedagogů,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová. Školy podle ní dostávají prostředky na platy na celých dvanáct měsíců. Je podle ní otázkou, kam tyto peníze mizí. 

K respektu vůči učitelům podle Valachové nepřispívá, když si pedagog v létě přivydělává například u stánku s občerstvením nebo v některém z obchodních řetězců a žáci nebo jejich rodiče ho takto vidí. 

Poslanci naopak neschválili návrh poslance ODS Jana Záhradníka, aby vychovatelé a vychovatelky v dětských domovech nemuseli mít vysokoškolské vzdělání. Valachová byla proti. 

Spokojenější než Zahradník mohla být poslankyně TOP 09 Nina Nováková. „Jsem velice ráda, že jsme prosadili můj pozměňovací návrh, který umožňuje vysoce kvalifikovaným absolventům JAMU a DAMU působit na školách v rámci dramatické výchovy,“ sdělila iDNES.cz Nováková. Bojovat ještě v Senátu chce za prosazení dalšího návrhu, který umožňoval absolventům JAMU a DAMU pracovat i s dětmi se sluchovým postižením.

Josef Kopecký

Zdroj: iDNES.cz; 30.9.2015

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme