Marek: Sport přispívá ke zdravému vývoji celé společnosti

13. 7. 2016

JAK TO VIDÍ: DANIEL MAREK, NÁMĚSTEK PRIMÁTORA MLADÉ BOLESLAVI

TOP 09 vstupuje do krajských voleb s programem nazvaným Středočeský kraj – zdravé srdce Čech. Co v tomto programu je
vám osobně nejbližší?

Určitě je to podpora dětského sportu. Ne že by ostatní oblasti byly méně důležité, ovšem ke sportu mám silný osobní vztah. Jako kluk jsem hrál hokej a dodnes se věnuji spoustě jiných pohybových aktivit, ale co je hlavní, na mladoboleslavském magistrátu mám rozvoj sportu na starosti a zřetelně vnímám všechny pozitivní dopady, které každá koruna rozumně investovaná do dětských sportovních aktivit působí.

V Mladé Boleslavi máme tu výhodu, že do profesionálních sportovních klubů hodně investuje Škodovka. Město si proto může dovolit podporovat mládežnický sport daleko většími částkami, než bývá zvykem. Profesionální kluby přitom generují pro děti vzory, osobnosti, které mohou potkat v našem městě, a i díky tomu je
v Boleslavi o sportování nadstandardní zájem.

Snažíme se investovat do hřišť, která jsou v našem majetku, a pořád budujeme nová sportoviště, protože ta stávající jsou využita na maximum. Rozšiřujeme spektrum dostupných sportovních disciplín. Jako jedni z prvních jsme začali realizovat také workoutová hřiště, což jsou jakési venkovní posilovny.

Podpora sportu se nám ovšem vrací. Máme v Boleslavi přes 4 tisíce registrovaných mladých sportovců do 19 let. A pokud hovoříte s řediteli škol – což my děláme pravidelně – zjistíte, že sportující část dětské populace je méně problémová, nemá čas podnikat spanilé jízdy po obchodních centrech nebo hodiny denně trávit hraním počítačových her na internetu. Takže sport nepřispívá jenom k rozvoji zdraví fyzického, které se prvoplánově nabízí, ale zároveň podporuje i zdraví psychické a zdravý vývoj celé společnosti.

Letopis, TOP 09 Středočeský kraj, jaro 2016