Marek: Školy i jejich zázemí by měly být otevřeny veřejnosti

30. 9. 2016

Našim cílem je otevřít školy, jejichž zřizovatelem je kraj, široké veřejnosti. Že to funguje a je to ku prospěchu věci, můžeme vidět na příkladu Mladé Boleslavi, kde jsme základní školy a jejich zázemí dali k dispozici obyvatelům města.

V době, kdy škola sportoviště a hřiště nepotřebuje pro výuku tělocviku či odpoledních kroužků, není důvod, aby sportovní plochy nevyužívala veřejnost. Sportovní vyžití tady najdou především děti a mladí lidé, kteří často v okolí škol bydlí, a takto mohou sportovat prakticky zadarmo. Věřím, že je to jeden z velmi účinných způsobů, jak děti a mládež přivést k pohybu.

V Mladé Boleslavi funguje v odpoledních hodinách a o víkendech hned několik škol v tomto režimu, a díky tomu vím, že je o to velký zájem. Mladí se tak nemusí potloukat bezcílně po ulicích, ale spolu s kamarády si třeba vezmou míč a jdou si například zahrát fotbal, volejbal a další.

Samozřejmě je nutné posílit rozpočet škol, aby tohle opatření bylo možné. Ideální je, když nad místem bydlí správce, ale z boleslavské zkušenosti vím, že když je vůle to umožnit, všechny překážky se dají překonat.

Daniel Marek

náměstek primátora v Mladé Boleslavi

kandidát do krajského zastupitelstva

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme