Jan Švácha odpovídal on-line

25. 2. 2015
DOTAZ: Dobrý den, proč jste znovu kandidoval do zastupitelstva, když jste před volbami tvrdil, že máte mizivou šanci se do zastupitelstva dostat. Nemyslíte, že jste tak zabral místo pro někoho schopnějšího, kdo mohl už konečně vyřešit parkovací systém na náměstí? Není vám to trapné, že jste si to dal 2krát či 3krát jako předvolební slib? To jsou vaši voliči tak slepí nebo hloupí, že vás volili znovu? Pro jakou variantu rekonstrukce bazénu jste? A či B?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:To je hned několik otázek najednou :) Do zastupitelstva jsem kandidoval, protože jsem s jistotou věděl, že přinesu uskupení Společně pro Rakovník nějaké hlasy. Je možné, že jsem zabral místo někomu schopnějšímu, ať se v příštích volbách ozve, rádi jej umístíme na kandidátku. Parkovací systém na náměstí není jednoduchá věc, což je vidět i z toho, že současná radnice stále ještě užívá závorový systém. Kdyby došlo ke shodě v koalici, jistě by již budka v nejcennějším historickém centru města nebyla. Bohužel byl můj počet hlasů v tomto rozhodování omezený. Zeptejte se voličů, zda jsou slepí či hloupí. Já o žádném takovém svém voliči nevím. Jsem pro variantu A, protože je levnější a úspornější na provoz - tudíž má větší šanci na realizaci. A třicet miliónů může hrát v závěrečném rozhodování zásadní roli.
DOTAZ: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli i letos, když se změnilo vedení radnice, bude vyvěšena tibetská vlajka? Děkuji za odpověď :-)
25.2.2015
ODPOVĚĎ:No, nebude. Vedení radnice se rozhodlo, že ji nevyvěsí. Nemělo by mě to překvapovat. O této problematice jsem nechal hlasovat v zastupitelstvu a většina zastupitelů byla proti. Zajímají ještě dnes někoho lidská práva?
DOTAZ: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kam po skončení na radnici vedly vaše kroky? Kde nyní pracujte? Plánujete návrat do vedení radnice, pokud to bude možné ...
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Moje kroky vedly přímo na pracovní úřad. Nyní obíhám výběrová řízení a hledám si zaměstnání odpovídající mému vzdělání a zkušenostem. Příští necelé čtyři roky návrat do vedení radnice neplánuji.
DOTAZ: Dobrý den, souhlasíte s vyhlášením Národního parku Křivoklátsko? Myslíte si, že je současná ochrana přírody nedostatečná?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Nesouhlasím. Myslím si, že stávající ochrana Křivoklátska, budou-li se dodržovat veškerá pravidla, je dostatečná.
DOTAZ: Dvanáct let strávených na radnici je určitě dlouhá doba. Nestýská se vám po tom?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Nestýská. Dvanáct let jsem nemohl jít do hospody, aniž bych řešil problémy Rakovníka. Rád si od toho nějakou dobu odpočinu. Stýská se mi po spolupracovnících ale po neustálém pracovním tlaku opravdu ne.
DOTAZ: Dobrý den, proč si myslíte, že dali lidé ve volbách přednost ČSSD? A jak se díváte na vznik hnutí Město pro vás?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Myslím, že voliči toužili po změně. Dvanáct let jedné koalice ve vedení radnice je skutečně hodně. Přichází provozní slepota, některé problémy se zacyklí, jiné nemají řešení. Nové vedení radnice může přijít s jiným pohledem, novými tvářemi a čerstvými nápady. Trochu se bojím, že to nemusí být to pravé, ale je to zřejmě jen z toho důvodu, že mám k tomu, co jsme ve městě vybudovali ještě stále určitý citový vztah. Vznik strany Město pro vás byl zákonitý. ODS měla na svých předchozích kandidátkách řadu ambiciózních lidí. Když začala její hvězda hasnout, bylo jasné, že vznikne nové volební uskupení. Bylo jen otázkou času, kdy se to stane.
DOTAZ: Pane Švácho, proč se za celou dobu vládnutí Společně pro Rakovník a ODS nepodařilo odstranit výběrčí budku? Jsem přesvědčená, že regulace dopravy na náměstí funguje správně, ale ta budka ...
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Je to tím, že v této otázce se dlouhou dobu nedařilo najít v koalici společný názor. Když k tomu konečně došlo a byl vytvořen projekt na modernizaci systému, na zmíněném řešení se nedohodlo zastupitelstvo. Deset lidí bylo pro parkovací automaty, deset pro modernizaci stávajícího systému a pan Kubínek pro muže s placatou čepicí a koženou brašničkou...
DOTAZ: Dobrý den, jak vnímáte rozhodnutí současné radnice týkající se předzahrádky u Šalandy? Proč kvůli arogantnímu sousednímu podnikateli je bráněno ostatním?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:To je trochu návodná otázka :) Ale máte pravdu, rozhodnutí v konečném výsledku uškodí obyvatelům města, majiteli Šalandy i Městu jako takovému. Obyvatelé přijdou o určitý komfort během léta, majitel o zisk a Město o nájem. Nelíbí se mi to a myslím, že by si všechny tři strany ještě měli sednout ke stolu nad lepším řešením.
DOTAZ: Opravdu nešlo zamezit odchodu vojáků z Rakovníka? Snažili jste se maximálně lobovat? I když váš stranický kolega pan M. Kalousek by to asi stejně rozhodl tak, jak to nyní dopadlo ...
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Jsem si jistý, že vedení města podniklo veškeré možné kroky, které podniknout mohlo. Lobboval jsem, kde se dalo, i po stranické linii. Nebylo to k ničemu.
DOTAZ: Jak jste vnímal tehdy kauzu tehdejšího starosty Zdeňka Nejdla, který přišel kvůli alkoholu na několik měsíců o řidičské oprávnění?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Vnímal jsem to jako problém, který se může stát. Zbytkový alkohol je problém a starosta podcenil situaci. Zaplatil vysokou pokutu a přišel o řidičský průkaz.
DOTAZ: Dobrý den, dokážete si představit spolupráci jako Společně pro Rakovník s jiným subjektem než ODS? A jak vidíte budoucnost této strany? Podaří se ji nabrat znovu na síle, alespoň v Rakovníku? A nebo pomalu upadne do propadliště dějin ...
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Dokážu si představit spolupráci s kýmkoliv, kdo má podobné názory jako my. S výjimkou komunistů, ale to je vlastně řečeno již v první větě odpovědi. A když tak přemýšlím, tak se stranami, kam komunisti v poslední době přebíhají bych měl asi také problém. ODS patří do politického spektra ČR. Ve svém čele má schopného lídra, který ji vytáhne na 15% v krajských volbách příštího roku.
DOTAZ: Dobrý den, za vašeho vládnutí došlo k několika omylům. Proč jste například přestal podporovat vznik muzea mýdel?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Lidé, kteří chtěli vybudovat Muzeum mýdel nebyli schopni zaplatit spoluúčast k dotaci a chtěli, aby ji zaplatilo město. Město ovšem nemůže věnovat finanční prostředky soukromému subjektu, tak ze spolupráce sešlo. Je to škoda, protože se jednalo o výjimečný projekt.
DOTAZ: Jak vnímáte změnu jednacího řádu zastupitelstva? Je krok správným směrem?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Je to jedno. Nic se nezmění. Křiklouni budou stále vykřikovat a čas jim nikdo nebude měřit. Ani počet vystoupení. Přijde mi to pouze jako dokazování síly vedením města. De facto se ale jedná o prázdné gesto k nepodstatnému problému. Co ovšem podstatné je, že občané mohou vystupovat ke svým záležitostem neomezeně. Jiné pravidlo by bylo chybné.
DOTAZ: Vlajka pro Tibet se v letošním roce týkat Rakovníka nebude. Dokonce jeden nejmenovaný rádoby politik napsal, že je to jen vaše soukromé hobby. Co na toto říkáte? Opravdu je to vaše hobby? Já bych řekl, že je spíše dotyčného hobby psát nesmyslné příspěvky.
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Dnes jsem o tom hodně dlouho diskutoval na FB. Myslím si, že hájit lidská práva by mělo být oblíbeným hobby každého slušného člověka. A dotyčnému děkuji za rozpoutání diskuze. Vlajku Tibetu mám objednanou (ta stará zůstala na radnici) a 10. března bude viset z okna našeho domu. Nepřidáte se?
DOTAZ: Dobrý den, plánujte nějaké novinky týkající se kapely? Kdy vás bude možné vidět zase naživo? Mohli byste třeba vystoupit v rámci cyklování?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:O kterou kapelu se jedná? Se Z Davu jsme již šestý týden v žebříčku hitparády Rádia 1 a koncertujeme každou chvíli. Tento víkend třeba na Kladně v Dundee. V Rakovníku vystoupíme na festivalu rakovnického pivovaru. Zde se objevíme i s Prošlou lhůtou, která si drží svá tradiční vystoupení. Bude Benefice a budou i další koncerty. Dokonce se plánují nové skladby, což je malý zázrak.
DOTAZ: Pane Švácho, šlo by něco udělat s dopravní situací u základní umělecké školy? Sice jsou zde nově udělané značky a změna provozu, ale stále je zde situace velmi hrozná, řidiči totiž mnohdy značení nerespektují. Přitom nedaleko je velké a většinou prádzné parkoviště. Děkuji
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Lidé jsou již takoví, že některá nařízení a některá pravidla nerespektují. Pomohla by častější přítomnost městské policie v této lokalitě a udělení několika pokut. Pak by se situace změnila.
DOTAZ: Plánuje Společně pro Rakovník nějakou politickou činnost? Nebo až před volbami? Jelikož jste nyní dostal znovu nejvíce hlasů, budete chtít být v roce 2018 zase zpět lídrem?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Politická činnost je vlastně jakákoliv lidská činnost nazíraná z určitého hlediska. Tím, že se mě ptáte tímto způsobem, vyvíjíte politickou činnost. Společně pro Rakovník se schází a diskutuje. Nejde ovšem o uzavřenou skupinu, ale otevřené společenství, kde je dopřáno vystoupit se svým názorem komukoliv. Je to politická činnost? Osobně se jako zastupitel a regionální předseda TOP 09 politické činnosti určitě nevyhnu. Rok 2018 je velmi daleko. Bude záležet velmi mnoho na tom, jakou a kde se mi podaří sehnat práci, jaké budu mít okolo sebe lidi a kolik budu mít času.
DOTAZ: Hnutí ANO označilo vyhlášku zakazující herny za paskvil. Sami však jinou nepředložili. Co si o tomto myslíte? Jak celkově vnímáte hnutí ANO?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Hnutí ANO je podle mého mínění nádherný obal na prázdné krabici. Nemají žádný program ani plán, co řešit, co budovat a jak jednat. Nemají informace a zjišťují je až po zásadních rozhodnutích. Na všech politických úrovních. A co se týče heren, myslím, že je dobře, že v Rakovníku ubývají.
DOTAZ: Pane Švácho, moc vám fandím. Doufám, že budete v dalších volbách úspěšní a vše se vrátí do starých kolejí. Myslíte si, že se podaří opravit bazén? Nebo se zkrátka peníze neseženou?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Děkuji. Bylo by špatně, kdyby v Rakovníku bazén chyběl. Z toho důvodu pevně doufám, že stávající vedení nenechá obyvatele (a školy) bez možnosti pravidelného plavání. Možná by nebylo od věci hledat ještě třetí variantu rekonstrukce, která by nebyla tak finančně náročná pro případ, že se na bazén neseženou dotace.
DOTAZ: Ahoj, chci tě jen pozdravit a abych zavdal regulím těchto web stránek položím otázku. Jak hodně tě přemlouvali z RD k rozhovoru?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Vůbec. Dostal jsem prosbu prostřednictvím FB a hned jsem odpověděl, že souhlasím :) Také zdravím.
DOTAZ: Pro jaký typ systému regulace dopravy na náměstí jste? Co budete jako Společně pro Rakovník podporovat?
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Pro modernizaci stávajícího systému. Ve volebním programu jsme to měli jako jeden z hlavních bodů.
DOTAZ: Dobrý den, jaký máte názor (jako kulturní postava:-)) na vzhled rakovnického náměstí. Jedná se zejména o přemrštěnou reklamu.
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Přemrštěná reklama je znak raného kapitalismu a stejně jako v ostatních západních zemích dojde časem k její redukci. A musím dodat, že se mi leckdy nelíbí. Baví mě vývěsní štíty a markýzy, jsou-li kvalitní a vkusné (Elektro Šindler, Informační centrum, Lékárna paní Svobodové ap.).
DOTAZ: Dobry den,
Nebyl trosku problem v poslednich volbach Zdenek Nejdl, ktery se posunul ve stranicke strukture nahoru a tim znemoznil prosazeni dalsich z ODS v Rakovniku. Tim vznikla alternativa pana Koloce.
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Nebyl. Stačí se podívat na volební výsledek. Zdeněk Nejdl má velkou řadu příznivců a svým liberálním přístupem k vedení města si zajistil, aby byli věrní.
DOTAZ: Nešla by vytvořit nějaká vyhláška, která by řešila povolování umístění reklamních zařízení typu A na náměstí? Myslím, že jejich počet je neskutečný a často se umisťují do tras chodcům. Nebylo by od věci takováto zařízení na náměstí povolovat. Sice se příjde o poplatky, ale bude to jen ku prospěchu.
25.2.2015
ODPOVĚĎ:Město se snaží počet reklam regulovat, ale je třeba říci (už za mé přítomnosti na radnici) že se mu to moc nedařilo a nedaří. Pravidla existují, ale možná by bylo dobré je zpřísnit.

RAKOVNICKÝ DENÍK.CZ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme