Jakob: Na krajské dotace dosáhnou jen vyvolení

24. 11. 2015

Drtivá většina středočeských obcí není na seznamu oblíbených, a proto na krajské dotace nedosáhnou. Za posledních pět let, kdy je na roztocké radnici pravicová koalice, získalo město od kraje dotace v řádu desetitisíců. Oproti tomu obce Cerhenice nebo Rožmitál pod Třemešínem, ve kerých vládnou sociální demokraté, získávají krajské dotace opakovaně a v celkové výši dosahují několika desítek milionů korun. 

„Díky hospodárnému vedení našeho města se nám podařilo v minulých letech výrazně investovat z vlastních zdrojů města. Všechny investice navíc otevřeně soutěžíme, což přináší další významné úspory,“ uvádí Jan Jakob, starosta města. Za posledních pět let se podařilo z rozpočtu města postavit přibližně 6 km silnic, 9 km chodníků, vystavět část nové kanalizace či rozšířit kapacitu školek o 75 míst.

„Pokud má kraj finanční prostředky určené pro obce, měl by je rozdělovat spravedlivě a transparentně. Praxe kraje rozdělování dle stranické příslušnosti znamená pro mnohé z obcí jediné. Již se vzdaly naděje na získání krajských dotací a tak o ně ani nežádají. Se svými kolegy jsme proto přišli vyjádřit nespokojenost s touto situací před Krajský úřad," říká Jakob.

Jsem přesvědčený, že by měl být systém přidělování krajských dotací transparentní včetně zveřejňování jejich hodnocení a výsledků. Pokud to kraj není schopen zajistit, měly by být prostředky určené na dotace rozděleny přímo obcím, které nejlépe vědí, co potřebují postavit či opravit, dodává starosta.

Jan Jakob, starosta města Roztoky

tel.: 604 592 171

e-mail: jakob@roztoky.cz

Praha, 23. listopadu 2015

Přílohy
PDF Jakob: Na krajské dotace dosáhnou jen vyvolení.pdf (329.3 kB)
Galerie
Štítky
Osobnosti: Jan Jakob
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme