Informační zeď získává pevné základy

2. 4. 2015

Byla zrušena komise pro transparentnost. Nezveřejňují se smlouvy. Veřejnost se nedovídá o služebních cestách uvolněných zastupitelů. Informace od radnice směrem k veřejnosti jsou kusé a o připravovaných investicích a záměrech se hovoří, až je-li vznesen dotaz. Nezjišťuje se veřejné mínění, diskuze mezi radnicí a občany je na bodě deset při stostupňové škále. Na zasedání zastupitelstva mají volení zástupci občanů menší právo diskutovat než příchozí a diskutují-li, jejich argumenty se boří do konzistentní blátivé zdi jedenácti koaličních zástupců ČSSD, KSČM, ANO a jedince z kandidátky Zelených.

Je to zlé, ale ještě daleko více alarmující je jiná skutečnost! Nikomu to nevadí! Rakovničtí občané mají velmi málo relevantních informací k problémům města. Jestliže o něčem nevím, tak mě to netrápí. Jednoduchý princip, který ve své podstatě vede podle mého mínění k omezení občanské společnosti.

Naprostá většina rozhodovacích aktivit se odehrává pouze v orgánech města. Prakticky nikým neatakovaní radní i podrobnějšími informacemi nedotčení zastupitelé ztrácejí zvolna, ale jistě kontakt se svými voliči. Čas od času se zvedne vlna vášní (zahrádka před Šalandou, nový chrám konzumu u nádraží), lidé však v podstatě reagují pouze na omezený počet nejkřiklavějších podnětů, které se nepodařilo udržet mezi zdmi rakovnické radnice.

Jednosměrný vývoj od transparentnosti k neprůhlednosti řízení města zřejmě postupně povede k tomu, že nikoho (po jedné sporé reakci na primární podnět pravděpodobně již ani tisk) nebude zajímat, jak se věci skutečně mají. Vždyť koho dnes zajímá, že změnou režimu školní jídelny přišlo město o více než milion korun (ročně). Koho zajímá, že je financování zásadní a tradiční akce Rakovnického cyklování z neznalosti problematiky vedení města naprosto nesmyslné? Koho zajímá, že městská policie bude stát občany o několik miliónů víc, aniž by to mělo nějaký zásadní dopad do bezpečnosti města? Koho zajímá, že bazén bude uzavřen, jestliže vedení města nezajistí odpovídající dotační titul, protože jiná varianta se neřeší? Koho zajímá, že se řeší revitalizace té části Zátiší, kde bydlí jeden z radních, přestože jiné lokality by to potřebovaly daleko víc?

Podobných otázek bych mohl nadnést daleko více. A všechny jsou důsledkem toho, že lidé, kteří nemají informace, nemají ani potřebu si je dál získávat. V podstatě se jim žije lépe. Psychický komfort nezatížené hlavy je nesrovnatelně vyšší ve srovnání s problémy devastované psýché. Rezignovat na touhu vidět do jader problémů je pochopitelně možné. Stát se kusem masa, který je třeba každý den nakrmit, napojit, kterému je vhodné dát řadu nesložitých podnětů z televizních seriálů, několik hodin spánku a jednoduchý životní rytmus, je možné. Uzavřít se do škeblí vlastních domácností a víceméně dobře plnit své pracovní povinnosti, je možné. Je to dokonce jednodušší, než používat mozek. Být součástí lehce ovládaného stáda, k tomu už pak není daleko…

Alternativou k tomuto způsobu žití je dostatek informací a reakce na ně. Je třeba kontaktovat své zastupitele, ptát se jich, páčit z nich informace a objevovat pro ně svoje názory. Jen tak je, podle mého názoru, možné zastavit cestu od občanské společnosti k nesvobodě.

Jan Švácha, TOP 09 Rakovník