Czernin: Dva měsíce jsem byl s voliči

17. 10. 2016

Stal jste se v sobotu novým senátorem za jičínský obvod. Čím si myslíte, že jste porazil svého protikandidáta Jana Malého a co byste rád vzkázal voličům, kteří vám dali hlas?

Nejprve bych všem mým voličům rád poděkoval a slíbil jim, a to samé ale platí i pro voliče, kteří mě nevolili, že budu pracovat pro ně a pro naši krásnou zem. V jistém smyslu jsem se stal jejich hlasem, který mohou využívat. Jsem tedy připraven naslouchat a pomoci jim řešit jejich problémy, současně musím zdůraznit, že nerozumím všemu a rád bych se s nimi tedy i radil.

Čím jsem porazil mého soupeře? Domnívám se jednak, že jsem měl silnou podporu. Byl jsem nominován TOP 09 a STANem, a od začátku jsem byl podporován KDU-ČSL. Do druhého kola mě podpořili i neúspěšní soupeři z prvního kola Ivan Doležal s Josefem Táborským a jejich demokratické strany. Všichni se tedy shodli na skutečnosti, že hnutí ANO 2011 je neprůhledné a nemá žádný program. Dalším faktorem byla skutečnost, že jsem se dva měsíce denně pohyboval mezi voliči, aby měli možnost mě osobně poznat.

Můžete čtenářům připomenout svou politickou historii, než jste se stal senátorem? A co vám řekly vaše analýzy po neúspěchu?

Politika mě vždy zajímala. Byl jsem lačný po informacích, proto jsem poslouchal Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky. Několikrát jsem hovořil s Karlem Schwarzenbergem.

Po změně režimu a návratu do Dymokur jsem se aktivně zapojil do komunální politiky a v roce 1998 jsem se stal místostarostou obce, tehdy jako nestraník za KDU-ČSL. Vstoupil jsem až v roce 2009 do tehdy nové TOP 09. Byl jsem nadšený jejím Hodnotovým desaterem a měl jsem i pocit, že Karlu Schwarzenbergovi cosi dlužím. Domníval jsem se, že postačí býti prostým členem. Stalo se ale, že jsem už v roce 2010 byl vyzván ke kandidatuře do Senátu. Tehdy jsem skončil na 3. místě. Byla to úžasná zkušenost. Dobrý výsledek v senátních volbách zapříčinil, že jsem byl v roce 2012 nominován do voleb do krajského zastupitelstva a v roce 2014 do voleb do Evropského parlamentu. V obou případech jsem byl na nevolitelných místech, přispěl jsem ale významným množstvím hlasů. Právě to a zkušenost ze senátních voleb před 6 lety zřejmě přesvědčilo mé kolegy v TOP 09, že bych měl do Senátu opět kandidovat. Byl jsem rád, že mou kandidaturu podpořilo i KDU-ČSL. Úspěšnost minulých voleb jsme obsáhle analyzovali a naplánovali jsme podle toho volební kampaň. Těžištěm se proto stal intenzivní přímý kontakt s občany a srozumitelný volební program.

Na jednom z billboardů, které se objevily ve vaší předvolební kampani, je zmíněno, že na pole patří obilí a ne čínské továrny. To se zřejmě lidem zalíbilo. Ale jakým způsobem chcete bojovat za to, aby se z polí nestávaly průmyslové zóny?

V této konkrétní kauze chci opětovně apelovat na zastupitele města Nymburka a Středočeského kraje. V delším horizontu bude zapotřebí upravit zákony týkající se ochrany půdního fondu, a to takovým způsobem, aby případné zastavěné plochy přinášely i ekologický užitek. Považoval bych například za vhodné, aby ploché střechy byly osazovány solárními panely.

Lídr ANO Andrej Babiš se nechal po rekordně nízké volební účasti ve druhém kole senátních voleb slyšet, že by Senát zrušil, protože je prý přebytečný a drahý. Jak byste argumentoval proti?

Považuji za groteskní, že teprve po neúspěchu v těchto volbách pan Babiš mluví o zrušení Senátu. Zajímalo by mě, zda by mluvil stejně v případě úspěchu. Domnívám se, že Senát je v našem demokratickém systému nezastupitelná instituce, což se už vícekrát prokázalo.

Co říkáte překotným rozhodnutím, která v posledních dnech dělá TOP 09, jejímž jste členem, při vyjednáváních o vládu nad Středočeským krajem?

Středočeská TOP 09 je ve svých rozhodnutích relativně autonomní, a já se necítím být oprávněn to detailně komentovat. Domnívám se nicméně, že rozhodnutí krajského lídra Petra Tisa bylo politicky rozumné, mrzí mě osobní ambice některých jednotlivců.

Jak si vysvětlujete, že v některých obcích Nymburska vás lidé nepodpořili a vyhrál Jan Malý, přestože vás lidé znají? Starosta Malý měl více svých příznivců například v Čilci, Zbožíčku, Krchlebech nebo Pístech…

V tuto chvíli se cítím být senátorem všech občanů celého volebního obvodu, bez rozdílu zda mě volili, či nikoliv. Obzvlášť mě ale těší více než 90ti procentní podpora v mých domovských Dymokurech.

Kandidoval jste za jičínský obvod, co je pro vás prioritou, za kterou byste chtěl bojovat v Senátu?

Opakovaně kritizuji způsob nakládání s ornou půdou, bude to tedy asi mé hlavní téma. Na Jičínsku je potřeba řešit stav komunikací. Jsem si vědom, že komunikace jsou primárně věcí krajského úřadu, jsem nicméně přesvědčen, že z pozice senátora budu moci posouvat diskuzi kupředu.

Milena Jínová

Zdroj: Nymburský deník; 16. 10. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme