6. 4. 2016

„Souhlasíte s tím, aby Statutární město Kladno zakázalo provozování loterií a sázkových her?“ To je otázka, na kterou budou odpovídat obyvatelé Kladna v referendu na podzim tohoto roku. Ovšem jen v tom případě, že se jejím autorům podaří toto referendum prosadit.  Proč brojíte proti hazardu ve městě?    Na to jsme se zeptali Petra Soudka, předsedy zdejší organizace TOP 09, která spolu s ČSSD, ODS a KDU-ČSL referendum připravuje.

Jak dlouho vystupujete proti hazardu?

Proti hazardu jsem vystupoval po celé minulé volební období, kdy jsem byl členem zastupitelstva. Ke konci roku 2014 se spolu s ostatními stranami podařilo schválit vyhlášku o úplném zákazu hazardu v Kladně. Vyhláška měla dvouletý odkladný účinek, aby se provozovatelé mohli na novou situaci připravit. To s čím jsem nepočítal, bylo, že tuto vyhlášku nové zastupitelstvo pod vedením nové koalice zase zruší. Proto považuji za důležité, aby se k tomu vyjádřili sami občané. Důvod proč chci zákaz hazardu je jednoduchý. I ze zkušenosti z vlastní rodiny vím, jak mít může závislost na automatech fatální následky pro dotyčného gamblera a jeho nejbližší okolí. Podle odborníků je závislost na automatech srovnatelná třeba se závislostí na drogách. Ohroženy jsou většinou nízkopříjmové skupiny obyvatel a lidé na sociálních dávkách. Není náhodou, že se herny ve městě vyskytují právě poblíž ubytoven a zastaváren. Nedělám si iluzi, že zákazem vyřeším problém notorických hráčů, ti musí vyhledat pomoc odborníků, ale chci tím snížit možnost, že do této pasti spadnou další lidé. Třeba ti, co si zajdou do hospody jen na pivo, ale podlehnou pokušení a v automatu nechají celou výplatu a uvrhnou tím celou svou rodinu do problémů.

Proč si myslíte, že k tomu zrušení došlo? 

O pravém důvodu zrušení vyhlášky o úplném zákazu provozu hazardu stávající koalicí mohu pouze spekulovat. Faktem je, že ze stávající koalice pouze Volba pro Kladno před volbami v roce 2014 deklarovala svůj odpor vůči úplnému zákazu. Ostatní dvě koaliční strany zákaz podporovaly, ale vidina korýtek na radnici zřejmě pomohla jejich názor změnit. Argument koalice, že zákaz hazardu znemožní jeho regulaci a podpoří černé herny a rozvoj kvízomatů neobstojí. Stejný argument bychom pak mohli použít třeba na zákaz prodeje drog.

Nebylo by řešením hazard jen zregulovat, jak to dělají na některých jiných radnicích? 

Jistým řešením by to být mohlo, pokud by město k regulaci přistoupilo rázně. Tj., povolilo by tři čtyři provozovny na určitých adresách a zbytek zrušilo. Místo toho zrušilo vyhlášku o úplném zákazu, čímž se připravilo o trumf při vyjednávání, a za regulaci vydává stávající zastaralé vyhlášky, které povolují okolo tisíce automatů po celém Kladně. O tom, že se k regulaci moc nechystá, svědčí schválený rozpočet pro rok 2016, kde se počítá s výrazným nárůstem příjmů z hazardu.

Jaké praktické kroky musíte udělat, aby se referendum vůbec mohlo uskutečnit?

Pro vyhlášení referenda je potřeba především formulovat otázku, na kterou občané budou odpovídat. Ta už existuje. Pak je potřeba sehnat podpisy občanů na podpisovou listinu k podpoře vyhlášení referenda. V případě Kladna je potřeba asi 5500 podpisů. Následně se podpisové listiny předají zastupitelstvu a to má poté povinnost referendum vyhlásit. Chceme, aby se referendum uskutečnilo při podzimních krajských volbách anebo příští rok při volbách do poslanecké sněmovny. Jen tak máme šanci splnit nezbytnou podmínku platnosti referenda a tím je účast minimálně 35% oprávněných voličů. Také se tím výrazně sníží možné náklady na referendum.

Zdroj: Náš region, 7. 4. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme