TOP 09 chce zastavit růst cen vody v Mělníku

24. 6. 2014

(Mělník, 24. června 2014) Řadu dlouhodobých problémů města hodlá vyřešit mělnické sdružení TOP 09 a nezávislých, pokud se po podzimních volbách dostane do vedení radnice. Jeho pět nynějších zastupitelů nemá v opozici účinný vliv na to, co a jak město plánuje a dělá. I přesto mají nápady na moderní řešení parkování v centru i na sídlištích a chtějí také zastavit růst cen vody v Mělníku. Jejich volební program navíc dotvářejí názory občanů.

„Není jediný důvod, proč máme v našem městě platit jednu z nejdražších vod v republice. Nesmyslný růst vodného a stočného z posledních deseti let proto chceme zastavit. A podaří se nám to jedině, pokud se dostaneme do koalice, tedy pokud nás bude volit dostatek lidí, kteří chtějí totéž,“ říká Milan Schweigstill, kandidát TOP 09 a nezávislých na starostu, který chce k dosažení uvedeného cíle využít podíl města ve Vodárnách Kladno-Mělník.

Odborníci a prospěch města

Politikou sdružení TOP 09 a nezávislí je rozhodovat se s ohledem na prospěch města a jeho obyvatel a ne populisticky pouze pojmenovávat známé problémy. Ve spolupráci s odborníky nabízí jejich efektivní řešení a důležité je podle něj zajistit kvalitní veřejné služby pro obyvatele města, včetně například navýšení kapacit dopravní infrastruktury.

Milan Schweigstill hodlá se svými kolegy realizovat některé moderní způsoby tvorby parkovacích míst, známé ze západní Evropy. Další prioritou je zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů, a to např. tvorbou cyklotras pro turisty i místní a vymezením cyklopruhů na vozovkách a chodnících.

Žádná podnikatelská lobby

TOP 09 a nezávislí před čtyřmi lety komunální volby vyhráli s pěti mandáty, ale hlavní soupeři ČSSD a ODS se dohodli bez nich.

„Na radnici se točí velké peníze a ti, kteří z toho koláče chtějí hodně ukusovat, věděli, že s námi nejde obchodovat stylem něco za něco. Za námi nejsou žádné ekonomické zájmy, které se skrývají za některými jinými politickými subjekty a které by měly vliv na naše jednání a rozhodování. Je to jeden z našich významných potenciálů pro budoucí rozvoj města,“ uvádí Ondřej Tichota, nejvýše postavený nezávislý na kandidátce TOP 09. „Víme, že občané Mělníka změnu ve vedení radnice chtějí, a na základě zkušeností nabízíme změn k lepšímu ještě víc než před čtyřmi lety,“ tvrdí stávající zastupitel.

Boj za průhlednost hospodaření města

Pětice aktivních zastupitelů TOP 09 a nezávislých dokázala v probíhajícím volebním období prosadit některé významné prvky transparentnosti – zveřejňování podkladů pro rozhodování zastupitelů na webu města, video přenosy z jednání zastupitelstva nebo zveřejňování smluv na internetu.

„U zveřejňování smluv si ale stávající koalice ODS a ČSSD prosadila, že u služeb půjde o smlouvy s hodnotou nad jeden milion korun – a těch je minimum. Nadále trváme na zveřejňování všech smluv, aby občan věděl, za co se utrácí a za jakých podmínek,“ upozorňuje Milan Schweigstill, který plánuje i zavedení tzv. rozklikávacího rozpočtu.

Program dotvářejí spoluobčané

Volební program tohoto sdružení se věnuje rovněž úklidu města, usnadnění komunikace občanů s radnicí, řešení podoby nám. Karla IV., pestrosti kulturní nabídky, rozvoji vinařství, péči o zeleň, podpoře sportu dětí a mládeže, vylepšení údržby a správy dětských hřišť i městských hal a stadionů, a také věnování větší péče o tzv. okrajové části města, jakými jsou např. Blata, Chloumek a Vehlovice.
„Program dotváříme spolu se spoluobčany a některé konkrétní body vycházejí i z našich setkání s nimi v jednotlivých čtvrtích, kde se dovídáme, co oni sami chtějí změnit a zlepšit. Začali jsme i s dotazníkovým průzkumem, a co nevidět se sami vydáme do ulic, budeme se lidí ptát a oni se budou moci ptát nás. Je to město náš všech a nás zajímá, jaké problémy jeho obyvatele trápí,“ vysvětluje Matěj Paděla, který patří mezi veřejně aktivní kandidáty, když mj. organizoval mělnickou část celostátní akce „Ukliďme Česko“ a věnuje se problematice péče o předškoláky.

Volby do mělnického zastupitelstva se konají 10. a 11. října 2014. Mottem sdružení TOP 09 a nezávislých je „Mělník si zaslouží změnu, Mělník si zaslouží víc“.

Kandidáti sdružení TOP 09 a nezávislí pro některé oblasti

Lídr a kandidát na starostu – Mgr. Milan Schweigstill, zástupce ředitele GJP
Územní plán, energetika – Michal Štajnc, technický ředitel teplárenské společnosti
Školství – PaedDr. Dalibor Ullrych, ředitel ZŠ Jungmannovy sady
Zdravotnictví – MUDr. Miloš Bohoněk, PhD., primář v Ústřední vojenské nemocnici Praha
Sociální politika a sport – Alena Herinková, pracovnice ČČK Mělník a veslařka
Rodiny s dětmi, ekonomika – Bc. Matěj Paděla, manažer nadnárodní společnosti
Kultura a komunikace s občany – Mgr. Ondřej Tichota, DiS., pořadatel kulturních akcí a poradce pro komunikaci

Kontakty pro média:

Milan Schweigstill, lídr TOP 09 Mělník – 737 478 380, milan.schweigstill@gjp-me.cz
Ondřej Tichota, nezávislý kandidát – 731 553 653, ondrej.tichota@seznam.cz
Matěj Paděla, volební manažer TOP 09 Mělník – 602 423 466, padela@centrum.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme