Malé hřbitovní zamyšlení

Seneca: „Celý lidský život není nic jiného než cesta k smrti.“

22. 9. 2014

Kolínský starý židovský hřbitov je po tom pražském druhý nejstarší a nejvýznamnější. Nestarší určené náhrobky jsou z roku 1492. (Rabín Richard Feder tvrdil, že dokonce z r. 1418) Je zde pochováno mnoho rabínů a kroky návštěvníků vedou nejčastěji k náhrobku Becalela, syna legendárního rabína Jehudy Löwa. Hřbitov je krásný, mystický, ale bohužel jeho údržba není příliš kvalitní. Pískovcové náhrobky jsou obrostlé břečťanem, který nemilosrdně likviduje nápisy na pomnících. Snažíme se nafotit a zmapovat veškeré zdejší hroby, ale břečťan identifikaci velmi ztěžuje. Již několikrát se nám povedlo se sejít na čištění pomníků s partou nejen ze samotného Kolína. Lidé pomáhají zdarma, vybaveni vlastním nářadím a můj pocit z toho je skvělý a mé díky nedokáží dostatečně můj pocit vyjádřit. Tak tedy díky, přátelé.

Centrální hřbitov v Kolíně je sice mladší (založen 1882), ale osobnosti zde pochované si zaslouží trvalou úctu. Namátkou – fotografové – Josef Sudek, Jaromír Funke, František Krátký. Ale i kapelník a herec Jan Vostrčil, básník Karel Leger, či spisovatel a zakladatel legendárního nakladatelství Aventinum, Otakar Štorch-Marien. Nejen, že se nám povedlo vydat informační skládačku o osobnostech zdech pochovaných, ale našli jsme si čas i k návštěvě hrobů, jejich očistě i k následnému položení kytičky.

Na našich akcích nechyběla ani Televize Kolín, která natočila 2 videa, na která se můžete podívat zde: