Moc dětí. A příliš málo škol

14. 2. 2014

Počet prvňáků v Praze stoupl za posledních pět let o třetinu. Problémy, které měli rodiče s hledáním míst ve školce, se už přesouvají do základních škol. Město již plánuje první větší investice do rozšiřování škol.

Letos nebude snadné najít pro dítě místo v první třídě. Zvláště v oblastech, jako je Praha 9, Kunratice, Šeberov či Dejvice, narazí někteří rodiče na potíže.

K zápisům, které začínají už zítra, se chystají silné ročníky „Husákových vnuků". Kapacity škol pro tak velké počty dětí přestávají stačit.

Praha 9 proto od letoška trvá na tom, aby ředitelé přijímali do prvních tříd jen děti s trvalým bydlištěm na území městské části. Radnice v Šeberově a Kunraticích připravují rozšíření kapacity škol. A v Dejvicích se ředitelé připravují na přísné kontroly, zda rodiče nepřihlásili dítě k trvalému pobytu na jinou adresu, než na jaké bydlí oni sami. „My přijímáme jen děti z Prahy 6, ale část rodičů z jiných městských částí či měst začala pravidla takto obcházet, aby k nám do školy dostali dítě," vysvětluje starostka Marie Kousalíková.

Pokud ředitelé u zápisů narazí na případ, kdy dítě žije na jiné adrese než rodiče, nahlásí to sociálním pracovníkům. „A sociálka prošetří, kde skutečně dítě bydlí. Snad to rodiče odradí," doufá starostka.

Třeba právě v Praze 6 místa ve třídách vystačí ještě na další dva roky. Potom začnou ředitelé nejspíš vytvářet početné třicetihlavé třídy. To sice není řešení vhodné ani pro žáky, ani pro učitele, ale jakákoli jiná varianta je drahá.

Přísné kroky městských částí mají jedinou motivaci – od roku 2008 stoupl počet prvňáků z 9 200 na nynějších asi čtrnáct a půl tisíce.

„Za dva roky bude pozdě"

Na několik příštích let tak Pražané pravděpodobně upustí od módního pátrání po kvalitní škole. Často budou rádi, že najdou alespoň nějakou. Potíže však nepostihnou všechny oblasti, pocítí je hlavně rodiče z míst, kde se v minulých letech výrazněji stavělo.

Devátá městská část si nechala vypracovat již tři demografické studie. Ve všech našli radní varování. „Z poslední studie z loňského prosince plyne, že od školního roku 2015/2016 budou třídy plné," popsala radní Zuzana Kučerová. A to počítali jen děti z Prahy 9, a nikoli žáky třeba ze Středočeského kraje, které vozí rodiče cestou do práce.

„Musíme takové krizi zabránit, protože situace již je neúnosná. Naše ředitelky proto mají od letoška přijímat jen děti s pobytem v Praze 9," zdůraznila radní. Navíc nechá ve škole na Balabence a v Novoborské přestavět odborné učebny na klasické třídy. Celkem tak vytvoří devět tříd. „Podle výhledu do roku 2030 jich ale potřebujeme asi čtyřicet navíc, což je jedna celá škola," počítá Kučerová. Radnice tedy nyní hledá nevyužité budovy, kde by třídy postupně budovala, a zvažuje možnost, že sem budou žáky svážet školní autobusy.

Podle radní Ludmily Štvánové z magistrátu musí úřady problémy řešit co nejdříve. „Za dva až tři roky by bylo pozdě. Abychom je podpořili, dáme letos o 200 milionů korun víc než vloni na investice do základních a mateřských škol," uvedla. 

Těžko budou hledat školu hlavně rodiče, kteří v Praze žijí, ale nemají tu trvalé bydliště. Největší potíže mají podle Štvánové okrajové části, kam chodí do škol i žáci ze Středočeského kraje, a v oblasti, kde se stavěly byty a stěhovali se sem mladí lidé.

To se týká třeba Šeberova. Do místní mateřské školy chodí 79 dětí, ale kapacita všech ročníků základní školy je jen sto dětí. Zatím jejich žáky přijímá sousední Praha 11. „Ale za rok za dva dojdou volné kapacity i tam, takže naše děti přestanou brát," varuje starostka Šeberova Petra Venturová. Musí školu rozšířit. První etapa přijde asi na 40 milionů.

I kunratická základka počítá každou židli. Vloni v září otevřela tři první třídy, ale letos se sem k zápisům chystá asi 140 dětí. „To je na čtyři první třídy, a ještě početné," počítá starostka Ivana Kabelová.

S návaly prvňáků se tu potýkají už pár let. Odborné učebny již na běžné třídy přeměnili a nyní plánují za deset milionů nástavbu pro dvě třídy a kabinet. Dál chtějí rozšířit šatny a postavit tři až čtyři třídy. A nezbývá jim než doufat, že to postačí.

***

14 500 předškoláků by podle odhadů mělo letos dorazit k zápisům do prvních tříd.

9 200 šestiletých dětí žilo v Praze v roce 2008.

FAKTA Podmínky přijímání Školy mohou podle zákona brát žáky z jiných území, když mají volná místa. I rodiče, kteří v Praze bydlí, jen tu nemají trvalé bydliště, s tím mohou mít potíže. Nejsnazší je dohodnout se s ředitelem konkrétní školy, který může žáka přijmout, pokud má volnou kapacitu. V některých částech Prahy, jako jsou třeba Řepy, je dost volných míst. Přehled o nich má obvykle příslušný odbor školství.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme