Magistrát si chce přivlastnit Novou Palmovku

27. 2. 2017

Jaké bylo naše překvapení, když jsme se 16. února v deníku Metro ústy radního Lacka (ANO) dočetli, že jako hotovou věc plánuje Magistrát místo nové radnice umístit občanům Prahy 8 do takřka dokončené budovy na Palmovce pražskou Záchranku, jejíž sídlo bylo dlouhá léta projektováno v Troji. Takový jednostranný úmysl se ale zcela vylučuje se strategickým záměrem Nové Palmovky – pro městskou část v urbanisticky cenné a jedinečné lokalitě otevřít moderní radnici pod jednou střechou, která nahradí stávající soubor již léta zcela nevyhovujících, zchátralých a provozně nákladných budov.

Změnu projektu se dosud Magistrát ani nepokusil konzultovat s jeho autorem, architektem Pleskotem, který využití projektu pro jiný než projektovaný účel odmítá a rozhodně a jednoznačně podporuje dostavbu nové radnice pro Prahu 8. Také indikativní ankety na sociálních sítích potvrzují výraznou preferenci občanů dokončit radnici – tu požaduje 3x více lidí než kolik připouští vzdát se budovy pro umístění pražské záchranky. Dokonce i fórum zastupitelů v březnovém časopise Osmička naznačuje, že je na půdě městské části prostor pro politický konsensus na původním záměru.

Vleklé právní bitvy stávajícího vedení městské části se společnostmi ze skupiny Metrostav a fiktivní soudní spory vedené dokonce mezi hlavním městem a městskou částí jsou pro občany jakýmsi nepochopitelným absurdním divadlem a výsměchem věcnému i ekonomickému aspektu tohoto projektu, který měl být již tři čtvrtě roku dokončen, využíván 100 tisíci občany městské části a úspěšně by navracel vloženou investici plně obsazenými komerčními prostorami.

Na nejbližším Zastupitelstvu hlavního města Prahy 23. února jsem proto se zastupitelem Prahy 8 Tomášem Tatranským (TOP 09) pana radního Lacka důrazně interpeloval a vyzval ho k jednání o dalším využití Nové Palmovky zejména se Zastupitelstvem Prahy 8 a jejími občany. Požadujeme ukončení sporů hlavního města s městskou částí, potvrzení svěření pozemku Praze 8 a dokončení nové radnice.

Adam Véle, člen TOP 09 Praha 8

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme