Zdiskreditovaný starosta Prahy 11 Štyler odvolán zastupitelstvem

16. 11. 2016

Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11), vedené Jiřím Štylerem a Ladislavem Kosem, vyprovokovalo svým zpochybňováním mandátu současné Rady Prahy 11 hlasování v zastupitelstvu o důvěře. Tajná volba o jednotlivých členech rady nakonec vyústila v odvolání jediné osoby a to Jiřího Štylera z pozice starosty. Ostatní členové rady - včetně zástupce starosty Jakuba Lepše a radního Stanislava Urbánka (oba TOP 09) - si svůj mandát obhájili.

Po volbách v roce 2014 vznikla v Praze 11 nová rada a to na základě koalice HPP 11, TOP 09 a ANO 2011. Bohužel možné naděje, že HPP 11 bude dobře řídit Jižní Město, vzaly rychle za své, neboť většina členů tohoto aktivistického sdružení nebyla schopna přejít z role opozičních revolucionářů do pozice zodpovědných správců městské části. "Jiří Štyler bez jakéhokoliv mandátu začal prosazovat nesmyslný plán na odtržení Jižního Města od Prahy, v Evropské unii aktivně sabotoval dostavbu Pražského okruhu na jihovýchodě Prahy a dále si utrhl ostudu vyrytím svého jména do kříže na Chodovském hřbitově, samozřejmě za peníze daňových poplatníků," říká zástupce starosty Jakub Lepš (TOP 09). "Navíc Jiří Štyler a Ladislav Kos dosud věrohodně nedoložili, z jakých zdrojů šly statisíce korun na kampaň HPP 11 z roku 2014, což přitom sami u jiných politických subjektů dlouhé roky hlasitě kritizují," dodává Lepš.

Jiří Štyler též veřejně urážel představitele pražského magistrátu slovy typu "duté hlavy" a následně se zlobil, proč Praha 11 nedostává na rozdíl od jiných městských částí žádné magistrátní dotace. Výsledkem Kosovy a následně Štylerovy správy obecní pokladny je zcela nepoužitelný návrh rozpočtu na rok 2017, kdy Štyler ve snaze vyrovnat hubené příjmy s výdaji přišel s finančním plánem, který by v příštím roce zcela paralyzoval jihoměstské školství, kulturu, sport, sociální věci i další oblasti. Ostatně o paralýze Jižního Města můžeme bohužel hovořit již teď. Většina členů HPP 11 totiž v letošním září a říjnu nehlasovala na zastupitelstvech pro schválení programu a pro návrhy usnesení, která přitom předkládala rada včetně starosty Štylera. Tím Jiří Štyler spolu s většinou HPP 11 zablokovali schválení tolik potřebných dotací pro sportovce, kulturu i provozovatele sociálních služeb a navíc připravili Prahu 11 o sedm milionů korun od zhotovitele rezidenčního projektu Zahrady Opatov. Vše pak vyvrcholilo oficiálním oznámením HPP 11 z 26. října, že odchází do opozice, ovšem bez jakékoliv rezignace na pozice v radě.

 "Dnešní hlasování zastupitelstva tak napravilo absurdní anomálii z dílny HPP 11. Při svém odchodu do opozice totiž jaksi "přehlédlo" Jiřího Štylera nadále sedícího na starostenském křesle, který se v ten moment stal asi prvním opozičním starostou v České republice," říká Lepš.

TOP 09 chce obrátit list za touto nepovedenou dvouletou kapitolou v dějinách Jižního Města a spolu s dalšími zodpovědnými zastupiteli spravovat Prahu 11 k jejímu prospěchu, a to v podobě menšinové krizové rady s ad hoc podporou v zastupitelstvu.

Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11 za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jakub Lepš
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme