TOP 09 na Praze 2: Co se podařilo a co ještě chceme

24. 1. 2017

Majetek - Jedním z hlavních plánů v oblasti majetku byla snaha o odstranění závislosti MČ na správcovských firmách, které prováděly správu obecního majitelku, tedy především bytového fondu. Náklady byly enormní a na stavu domů v majetku města se to příliš neprojevovalo. Zároveň množství těchto subjektů znesnadňovalo jejich kontrolu, a proto jsme navrhli zřízení městské akciové společnosti právě pro správu obecního majetku přímo v gesci našeho místostarosty. V současné době je společnost založena, má svou strukturu a vedení a právě probíhá nábor jejích zaměstnanců a postupné přebírání fondu od bývalých správcovských firem. Očekáváme, že se tak zlepší správa a péče o obecní domy, sníží se náklady a celkově bude správa efektivnější. To by měli především pocítit sami nájemníci, protože se usnadní komunikace mezi nimi a městem a budou se lépe plánovat a realizovat opravy. Krok tímto směrem byl podpořen i opozicí, neboť jde o záležitost, která dalece přesahuje jedno volební období. Už jen dodáme, že do budoucna by tato akciovka měla do rozpočtu Prahy 2 přinášet peníze prostřednictvím dalších činností.

Bezpečnost, prevence kriminality a starost o informatiku je náplní práce našeho druhého místostarosty Ing. Víška. Jednou z našich priorit byla a je péče o správné fungování a spolupráci s Městskou policí na Praze 2. Notorické problémy s nedostatkem strážníků, jejich motivací i technickým vybavením se snažíme řešit pomocnou rukou z městské části. Ať už jde o bytové problémy strážníkům, kterým MČ poskytuje volné byty, grantové příspěvky na technické vybavení (např. letos strážníkům z takového grantu byly zakoupeny fotodokumentační přístroje).

Snažíme se pružně reagovat na změnu bezpečnostních podmínek v daných lokalitách zvýšením poštu strážníků. Důraz je kladen na přímý kontakt mezi místostarostou a vedením Městské policie (každých 14 dní probíhá bezpečnostní porada za účasti našeho místostarosty, ředitele Městské policie Praha 2 a ředitele Policie ČR pro Prahu 2 a ředitelem společnosti Komwag). Právě čistota města úzce souvisí i s bezpečností, neboť tam, kde je pořádek se nevyváří podhoubí pro kriminalitu. V rámci gratnů Praha 2 přispívá i na protidrogovou problematiku a příspěvky jdou přímo na programy Městské policie. Dále v této oblasti spolupracujeme i s neziskovými organizacemi, např. se Sananimem, který provozuje streetworkovou činnost i ambulantní péči o závislé. A to především v centru COKUZ pro osoby v konfliktu se zákonem. Našemu místostarostovi se i přes nedůvěru u koaličních kolegů podařilo prosadit a zajistit sídlo v budově přímo naproti Radnici, kde nyní funguje centrum poskytující podporu, asistenci a léčbu lidem ohroženým důsledky užívání drog a lidem, kteří se vracejí z výkonu trestu. Dnes je již evidentní, že projekt pozitivně přispívá v pomoci těm, kteří stojí o návrat do společnosti. V příštím roce plánujeme dokončit parametry motivačního programu pro městské strážníky, aby ti, kteří budou plnit své povinnosti excelentně po celý rok, dosáhli na významný finanční bonus, což by mělo přispět k jejich větší motivaci

V oblasti informatiky náš místostarosta během příštího roku připravuje zřízení interaktivní informační desky, která by měla sloužit ke zpřehlednění a ke snazšímu vyhledávání informací, jenž úřad zveřejňuje. Tak, abychom se konečně i v této oblasti posunuly do 21. století. V dnešní době, kdy každý den slyšíme o nových kybernetických hrozbách, se plánuje zvýšení zabezpečení dat a certifikace ISO 2701 (Management bezpečnosti informací) a plánuje se zavedení virtualizace desktopů tak, aby nemohlo docházet k únikům či napadení dat skrze fyzická úložná zařízení. Informatika je oblast, která možná není tolik vidět, ale stojí na ní chod celého úřadu.

Jiří Š. Cieslar

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme