Projektová dokumentace na park Žernosečská je předražena o 300%

30. 6. 2016

Na webu a Facebooku lze ke kauze parku Žernosecká najít mnoho informací. Ráda bych ovšem zmínila i jednu další věc, která často napřímo nezaznívá. To, že lokalita u ZŠ Žernosecká nebyla označena při žádném setkání s občany za problematickou, a to, že ji ani nedoporučila komise pro životní prostředí jako vhodnou lokalitu pro revitalizaci, je jistě alarmující. Zcela zjevně je mantra komunikace s občany pouhým bezobsažným zvoláním současných zástupců radnice z hnutí ANO.

Co je ovšem také velice alarmující, je to, co vyplývá z reakcí radní Kroutil, která má oblast životního prostředí ve své gesci. Výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace, ve kterém zvítězil architektonický atelier Arkáda s cenou 1,35 mil Kč bez DPH, proběhlo v souladu s platnou legislativou. To jsme se doslechli během zastupitelstva nejméně třikrát. Na náš dotaz jsme se také dozvěděli, že se jednalo o veřejnou zakázku malého rozsahu a nabídku podaly tři společnosti. Zakázky malého rozsahu se nikde neuveřejňují a řízení se účastní pouze oslovení zájemci. Již jsme se nedozvěděli zásadní informaci, kdo tyto zájemce vybral. Předpokládám, že ostatní nabídky opravdu byly vyšší, než vítězná, ale vzhledem k tomu, že vítězná cena je o přibližně 1 mil Kč předražená v porovnání s cenou obvyklou dle metodiky české komory architektů, lze se z toho všeho vyvodit pouze jediné. Celá zakázka byla předem dohodnutá, osloveny byly dvě další společnosti, kromě předem vybrané vítězné, aby v zakázce dělaly tzv. „vatu“. Samotný ateliér, který dokumentaci, kterou nikdo z místních obyvatel ani nechce, zcela jistě zpracuje kvalitně. Nakreslí dětské hřiště, i přesto, že se další nachází o 150m dál. Zapracuje, dle požadavků radnice, piknikové místo a ohniště, ač v Ďáblickém háji také jedno je. Oplotí část trávníku za účelem psí louky, i když všichni místní vodí své psy dlouhá léta na procházku do Ďáblického háje přes ulici. Nicméně odevzdá dobře odvedenou práci. Práci, která by za běžných okolností stála přibližně 350 tis Kč. Další milion korun českých za zakázku, milion z veřejných prostředků, skončí v něčí kapse. Můžeme se pouze domnívat, čí kapsa to asi bude.

Zástupci občanské iniciativy Park Žernosecká, kteří se v hojném počtu účastnili posledního zastupitelstva, zcela jistě velice překvapili současnou koalici svým přesvědčením, výřečností a velice podrobnou a kvalitní přípravou příspěvků. Petici proti výstavbě parku podepsalo ke dni zastupitelstva 619 osob, což je pro danou, relativně malou lokalitu vysoký počet zainteresovaných. Radní Kroutil se v rámci bezzubého usnesení narychlo sepsaného zástupci ANO pouze „upsala“ k osobní schůzce s petenty a vyslechnutí jejich názorů. Jsem velice zvědavá, zda tak silný občanský odpor povede k zastavení územního řízení a radní Kroutil, respektive místostarosta Fichtner převlečen za radní Kroutil, ustoupí od svého záměru. Obáváme se, že ne. Arogance a přesvědčení o vlastní bezchybnosti jsou příliš silné. Otázkou teď spíš je, kolik dalších zakázek podobného rázu již proběhlo v tichosti a bez povšimnutí.

Petra Hainzová, předsedkyně klubu zastupitelů TOP 09 Praha 8

Štítky
Osobnosti: Petra Hainzová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme