Proč kandiduji do Senátu

18. 8. 2016

Je mým velkým potěšením a zároveň ctí kandidovat jako společný kandidát TOP09 a STAN s podporou KDU-ČSL v letošních senátních volbách na Praze 6. Pro kandidaturu jsem se rozhodl z několika důvodů a rád bych vám je tímto vysvětlil.

Přestože se považuji za člověka, který se celý život zajímá o dění kolem sebe, je aktivní a věci kolem něj mu nejsou lhostejné, nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany a neměl jsem ambice se v politice angažovat. Změna nastala před dvěma lety, kdy jsem přijal nabídku současného vedení TOP 09 kandidovat v komunálních volbách na Praze 6, uspěl jsem a v současné době působím jako řadový člen zastupitelstva a angažuji se především jako předseda komise pro výchovu a vzdělávání.

Celý život se totiž školství, mládeži a sportu profesně věnuji. Od roku 1978 učím na Gymnáziu Jana Keplera a od roku 1990 na něm také řediteluji. Jsem přesvědčen, že právě vzdělávání je jednou z nejpodceňovanějších oblastí v tomto státě. Přestože talent a nadání je jedno z mála bohatství, které naší zemi po letech „budování socialismu“ i divokého kapitalismu počátku devadesátých let zbylo, nic nenasvědčuje tomu, že by někdo chtěl řešit koncepci rozvoje a fungování školství v souladu s vývojem společnosti budoucích desetiletí. Škola již dávno ztratila monopol na vzdělávání a je naší povinností celou koncepci vzdělávání v tomto směru měnit. Chtěl bych přispět ke změně nejen na jedné škole či na školách Prahy 6, ale i celého vzdělávacího systému. A to je jeden z důvodů, proč v těchto volbách kandiduji.

Sport jako fenomén volného času – jeho formativní hodnota v oblasti sportování mládeže, ale i náplň života aktivních lidí v pokročilém věku – pak nabízí další téma pro nastávající volby. Jsem přesvědčen, že toto téma je důležité pro celou společnost, ale mne zajímá především v souvislosti s Prahou 6. Dostatek pochopení pro volnočasové a zájmové sportování v jednotách a oddílech, ale především dostatek prostoru pro neorganizovaný sport mládeže, dospělých i seniorů je výzvou nejen pro vedení radnice, ale i pro senátora tohoto obvodu!

Je ještě mnoho témat, která mě zajímají – například mezigenerační solidarita, Senát jako opravdová pojistka demokracie, ale i témata, která mě znepokojují – mám na mysli především projevy zahraničně-politické orientace některých představitelů tohoto státu či odklon od demokratických hodnot jisté části naší společnosti. Tato témata si jistě zaslouží pozornost i úsilí a věřím, že k nim mám co říct.

Vážení přátelé, vstupuji do těchto voleb s přesvědčením, že slušnost, pracovitost, svoboda a zodpovědnost jsou hodnoty, na kterých stavím nejen celý svůj život, ale i hodnoty, s kterými je možné uspět v senátní kampani. Je mně jasné, že bez porozumění ze strany voličů nemá nikdo šanci ve volbách uspět. Žádám vás proto o pomoc při volební kampani a věřím, že společně můžeme uspět.

Jiří Růžička, kandidát do Senátu ČR

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme