Koubek: Chci řešit kauzu Bytového fondu Písnice s premiérem

1. 12. 2016

Poslanec Jiří Koubek (TOP 09) bude chtít řešit kauzu Bytového fondu Písnice s premiérem B. Sobotkou, iniciativa občanů žádá o zrušení soutěže

Starosta Městské části Praha-Libuš a poslanec Jiří Koubek a zástupci iniciativy Moje Písnice vyzvali ke zrušení veřejné soutěže společnosti ČEZ na prodej sídliště Písnice. Jak městská část, tak i pověřený zástupce iniciativy včera u pořadatele soutěže, společnosti Naxos, převzali informační memorandum. Tento krok z nich oficiálně činí zájemce o účast ve veřejné soutěži. Společnost ČEZ navzdory předchozím výzvám k účasti městské části i stávajících nájemníků sídliště ve veřejné soutěži včera oznámila, že nevidí důvody pro zrušení či odložení soutěže s ohledem na to, že MČ nemá údajně zájem se soutěže zúčastnit. I přestože si dvě hodiny před tímto prohlášením starosta MČ Praha-Libuš za nevratnou kauci vyzvedl Informační memorandum. Pověřený zástupce iniciativy proto dnes prostřednictvím advokátní kanceláře pošle oficiální žádost o zrušení soutěže z důvodu zjevné diskriminace.

„Všichni víme, jak složitě se rodila možnost účasti Prahy nebo městské části ve veřejné soutěži. Společnost Naxos až včera změnila pravidla soutěže tak, aby se naše městská část vůbec mohla účastnit. Do včerejška se tak ČEZ oficiálně s městskou částí vůbec nepočítal. Teprve v pozdním odpoledni pořadatele veřejné soutěže opravil Dodatkem č. 2 Podmínky veřejné soutěže tak, aby se jich mohla zúčastnit i městská část, jednající v souladu se zákonem č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze. Je to velmi zvláštní postup. Požádám pana premiéra Sobotku o informaci, jakým způsobem se vláda postaví k soutěži, která vykazuje značné pochybnosti. Požádám pana premiéra o osobní schůzku,“ říká Jiří Koubek. Současně jsem dnes ráno odeslal dopis Generálnímu řediteli a předsedovi představenstva společnosti ČEZ, a.s., aby mi vysvětlil rozpor ve skutečnosti, že Hlavní město Praha je veden jako zájemce ve veřejné soutěži od chvíle, kdy si vyzvedl Informační memorandum, ale Městská část Praha-Libuš nemá podle včerejšího vyjádření mluvčího společnosti ČEZ, a.s. Romana Gazdíka zájem se zúčastnit, i když si proti nevratné kauci také vyzvedla Informační memorandum a na základě této skutečnosti byl včera v podvečer informována stejně jako další majitelé Informačního memoranda o skutečnosti, že se mění Dodatkem č. 2 Podmínky veřejné soutěže.

Iniciativa Moje Písnice pověřila v minulých dnech jednoho ze svých důvěrníků, aby zaplatil kauci 10 000 Kč, vyzvedl si informační memorandum o soutěži a z pohledu ČEZu se tak stal zájemcem o účast v soutěži. Iniciativa jej zároveň pověřila, aby prostřednictvím advokátní kanceláře obratem podal oficiální žádost o zrušení soutěže a zahájení jednání o přímém odprodeji bytového fondu stávajícím nájemníkům.

„Půl roku se snažíme různými způsoby hovořit s ČEZem. Nejen, že jsme demonstrovali, ale snažili jsme se i o konstruktivní debatu. ČEZ nás víceméně ignoroval, pouze nás vyzýval k účasti, která se ale v daném čase nedala stihnout. My nejsme velký investor, který může ze dne na den podat miliardovou nabídku. ČEZ tvrdí, že kdybychom se do soutěže přihlásili, vyšel by nám vstříc. Na příkladu městské části, která to udělala, je ale dobře vidět, že bychom stejně nepochodili. Zkrátka se s námi nikdy nepočítalo celé to divadlo má skončit za zataženou oponou, kde budou právníci ČEZu losovat z klobouku, kdo si koupí naše domovy,“ připomíná mluvčí iniciativy Moje Písnice Ondřej Václavík.

Iniciativa oslovila dopisem všechny ministry, poslankyně a poslance, které žádá o pomoc při zrušení veřejné soutěže. Nájemníci vyjadřují obavu z toho, aby jejich sídliště nekoupil dravý investor, jehož hlavním cílem bude rychlý výdělek. Právní analýza, kterou vypracovala na základě zadání iniciativy právní a poradenská kancelář Vilímová Dudák & Partners totiž poukazuje na skutečnost, že případný kupec sídliště Písnice nemusí zohledňovat sociální hledisko.

„Politici logicky celou tu soutěž vidí z rychlíku a věří ČEZu. Faktem ale je, že tady regulérně hrozí opakování kauzy OKD. Péče řádného hospodáře musí zohledňovat sociální aspekt reálně, nejen na papíře. Předpokládám, že se všichni shodnou na tom, že v případě více než dvou tisíc nájemníků je sociální aspekt zřejmý. Snažíme se na tuto skutečnost upozornit předem, než bude pozdě. Navíc z mého pohledu ČEZ nejedná s péčí řádného hospodáře, když dopředu vylučuje zájemce o účast a nastavuje diskriminační podmínky soutěže,“ říká Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners, která s iniciativou Moje Písnice spolupracuje.

Iniciativa Moje Písnice k dopisu zákonodárcům připojila návrhy interpelací na premiéra Bohuslava Sobotku a ministra financí Andreje Babiše. Iniciativa vyzývá všechny poslance a poslankyně, kterým záleží na pomoci nájemníkům, aby využili připravený návrh a hromadně interpelovali premiéra a ministra financí.

Časový sled událostí:

Pátek 25. 11. 2016 ve 12:10. Společnost ČEZ vyzývá MČ Praha-Libuš, aby se do pondělí 28. 11. 2016 do 8:00 vyjádřila, zda má zájem se zúčastnit soutěže.

Pátek 25. 11. 2016 v 18:54. Starosta MČ Praha-Libuš Jiří Koubek odpovídá, že na pondělí 28. 11. 2016 svolal Radu MČ Praha-Libuš, která může projevit zájem.

Sobota 26. 11. 2016 v 17:20. Společnost ČEZ prodlužuje lhůtu pro vyjádření MČ do pondělí 28. 11. 2016 do 11 hodin.

Neděle 27. 11. 2016 v 19:16. Starosta MČ Praha-Libuš Jiří Koubek v dopise děkuje ČEZ za prodloužení termínu a slibuje, že do pondělí 28. 11. 2016 sdělí stanovisko MČ Praha-Libuš.

Pondělí 28. 11. 2016 v 7:00. Zasedá rada MČ Praha-Libuš.

Pondělí 28. 11. 2016 v 10:06. Starosta MČ Praha-Libuš zasílá stanovisko Rady MČ Praha-Libuš, že má zájem o soutěž, a žádá o prodloužení termínu do 27. 6. 2017, v 10:49 je tato informace doplněna o žádost o vyjádření společnosti ČEZ do středy do 8:00, zda žádosti MČ Praha-Libuš vyhoví.

Pondělí 28. 11. 2016 ve 12:00. Starosta MČ Praha-Libuš ve společnosti Naxos zahájil jednání o nákupu Informačního memoranda, ve 13:00 proti nenávratné kauci je toto informační memorandum zakoupeno a MČ Praha-Libuš tak získává status zájemce o účast ve veřejné soutěži. Je předběžně domluvena prohlídka prostor, kterých se prodej týká.

Pondělí 28. 11. 2016 v 13:30. Pověřený advokát přebírá na základě zaplacené kauce informační memorandum pro zástupce iniciativy Moje Písnice ve společnosti Naxos.

Pondělí 28. 11. 2016 v 15:00. Společnost ČEZ prostřednictvím mluvčího oznamuje, že MČ nemá zájem o účast v soutěži.

Pondělí 28. 11. 2016 v 16:25. Společnost Naxos majitelům informačního memoranda zasílá informaci o dodatku č. 2 k Podmínkám veřejné soutěže, kterým je umožněno zapojení do veřejné soutěže pro městskou část hl. m. Prahy.

Úterý 29. 11. 2016. Starosta MČ Praha-Libuš se obrací na generálního ředitele ČEZ Ing. Daniela Beneše, MBA s žádostí o přehodnocení stanoviska, které oznámil o den dříve mluvčí společnosti ČEZ, a.s.

Eva Marečková