Kontroverzní předseda sportovní komise Michal Horník konečně odvolán

25. 7. 2016

V úterý 19. 7. 2016 rada Prahy 11 na návrh zástupce starosty Jakuba Lepše (TOP 09) odvolala Michala Horníka z pozice předsedy a člena sportovní komise. Pan Horník se sice věnuje práci s mládeží v oblasti kopané na Jižním Městě, ale není jediný a z toho plyne, že nemá nárok na speciální postavení. A právě snahy zneužívat předsednictví této komise ve svůj prospěch a zásadní střet zájmů patří mezi hlavní důvody, proč byl odvolán. Jakožto zastupitel za Štylerovo a Kosovo Hnutí pro Prahu 11 byl po volbách v roce 2014 jmenován do sportovní komise, což se hned v roce 2015 projevilo v absolutně největším podílu na sportovních dotacích pro kluby spojené v neprůhledné chobotnici sportovních organizací okolo TJ Háje, kde Michal Horník aktivně působí. 

Rovněž jeho podíl při tlaku na zrušení organizace Sportovní Jižní Město (SJM) se vzápětí ukázal jako zištný. To dosvědčoval Horníkův odpor proti převedení sportovního majetku Prahy 11 (např. haly Květnového vítězství, areálu Hrabákova atd.) ze SJM na neutrální půdu Jihoměstské majetkové a.s. a zároveň jeho neustálé prosazování modelu "Supersportovní Jižní Město o.p.s. tentokrát jako zapsaný ústav", což má být nová organizace mimo kontrolu městské části, zato pod kontrolou Michala Horníka a s ním spojených sportovních oddílů a klubů. Přes zásadní odpor většiny sportovní komise, které předsedal, chtěl Horník do této nové organizace převést veškerý sportovní majetek Prahy 11 (včetně např. tělocvičen u škol). Nejen z těchto důvodů byl již z rady Prahy 11 odvolán zástupce starosty Ladislav Kos. U pana Horníka můžeme pak přidat podíl na protiprávním užívání parkoviště Gregorova – vyzbrojen průkazem zastupitele se dokonce pokoušel mařit úřední výkon při přebírání zmíněného majetku oprávněným vlastníkem, tj. městskou částí Praha 11, což lze důvodně považovat za porušení slibu zastupitele. 

Jedním z posledních důvodů pro odvolání pana Horníka je i jeho selhávání při výkonu funkce předsedy sportovní komise, např. tím, že za zády sportovní komise přemlouval radu Prahy 11 ke schválení jiné verze dotací, než jakou komise většinově odsouhlasila, chybné ověřování zápisů, nepochopitelné hlasování o sportovních dotacích (pro tu samou verzi jednou hlasoval ano, podruhé ne) či v neposlední řadě vedení jednání sportovní komise, které objektivně nezvládal. Každý, kdo se jen trochu orientuje ve sportu na Jižním Městě, jistě uzná, že tato změna ve vedení sportovní komise byla nanejvýš nutná.

MGR. JAN STÁREK, PŘEDSEDA KLUBU ZASTUPITELŮ ZA TOP 09 PRAHA 11

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme