Hudeček: Změny v územním plánu musí mít věcný a odborný základ

13. 6. 2012

Schválení nebo zamítnutí všech změn ve stávajícím územním plánu do konce roku 2013, zřízení odborné komise na posuzování změn v územním plánu a výrazná změna organizace práce Výboru pro územní rozvoj. To jsou priority prvního náměstka primátora hlavního města Tomáše Hudečka (TOP 09) v boji proti lobbistickým tlakům při schvalování změn současného územního plánu.

„Je třeba, aby všechny změny v územním plánu bylo co nejdříve vypořádány, to znamená prošly zastupitelstvem, a to je buď schválilo nebo zamítlo. Není možné, abychom dnes schvalovali změny více než šest let staré," apeluje první náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) a dodává: „Od listopadu loňského roku, kdy je TOP 09 součástí koalice na magistrátu, nebyla navržena jediná změna územního plánu. Šuplíky po minulých „vládách" musíme uklidit bezpodmínečně do konce příštího roku."

Výbor pro územní rozvoj má v současnosti devět členů. Po třech mají ODS a TOP 09, dva má ČSSD a jednoho KSČM. "Výbor řeší změny územního plánu především z pohledu toho, zda jsou v souladu s legislativou. Změny územního plánu z hlediska rozvoje města výbor neakcentuje" dodává radní Hudeček. Zastupitelstvo pak o změnách hlasovalo v souhrnném balíku, kde jsou jak změny výborem doporučené ke schválení, tak změny doporučené k zamítnutí.

Dalším pilířem plánu prvního náměstka primátora Tomáše Hudečka v boji proti lobbistickým tlakům je vedle „úklidu" šuplíků také zřízení odborné komise na posuzování změn v územním plánu. Ta by měla plnit funkci poradního orgánu Rady MHMP a měla by v ní být šestice odborníků z řad architektů, urbanistů a specialistů na územní plánování.

„Navrhovaná odborná komise by zastupitelům ke každé změně poskytla věcně-odborný posudek. Zastupitelé by tak kromě politického doporučení, jak naložit s každou změnou, měli také odborné stanovisko. Díky veřejně deklarovaným obavám z možných lobbistických tlaků a možné korupce očekávám, že se budou v zájmu rozvoje Prahy řídit věcně-odborným doporučením," vysvětluje Tomáš Hudeček a doplňuje: "Na každém zastupiteli bude, zda upřednostní politické či věcně-odborné stanovisko ke změně, které pak zohlední při hlasování. Navíc o každé změně budou zastupitelé hlasovat zvlášť. Z hlediska dosažení maximální transparentnosti se jedná o velmi důležitou změnu. Očekávám, že zastupitelé podpoří můj návrh napříč politickým spektrem, neboť vychází vstříc požadavkům koaličního partnera, opozice i občanských iniciativ."

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme