Desatero bezpečných prázdnin MUDr. Jiřího Holubáře

7. 7. 2016

„Úraz není náhoda. Má vždy svou příčinu, které se dá předcházet,“ uvedl dnes MUDr. Jiří Holubář u příležitosti zahájení Iniciativy za bezpečné prázdniny, kterou společně s dalšími kolegy z řad významných dětských praktiků a odborných lékařů vyhlásil na celém území Prahy 10. Iniciativa chce oslovit nejen samotné děti, ale zejména jejich rodiče a prarodiče.

Ti si totiž mnohdy neuvědomují, jak nebezpečná může být domácnost pro dítě, které je právě v letních měsících mnohem více doma o samotě, než v období školního roku.

Stejně zrádné mohou být i malé výlety do přírody či běžné sportování v okolí bydliště. Pro šťastný návrat z prázdnin tak MUDr. Jiří Holubář radí nejen obezřetnost, ale i znalost svých vlastních možností: „Děti se o prázdninách více hýbou, což je samozřejmě dobře. Mnohé z nich však celé měsíce proseděly ve škole či u počítače a své fyzické možnosti často přeceňují,“ vysvětluje Lékař roku 2015 z Polikliniky Malešice a dodává, že do „Iniciativy za bezpečné prázdniny se zařadila spousta skvělých lékařů. Přesto věřím, že je letos o prázdninách bude muset vidět co možná nejméně malých pacientů.“

Desatero bezpečných prázdnin MUDr. Jiřího Holubáře

  1. Nejvíce dětských úrazů se stane v domácnosti. Chemikálie, léky, ostré předměty či jedovaté rostliny proto umístěte co nejdále od dětské zvědavosti.
  2. Nepodceňujte drobné hračky, ale i igelitové tašky či provazy delší než 15 cm. To vše může být během několika vteřin zástavy dechu.
  3. Strhnutí ubrusu či šňůry od elektrospotřebiče bývá častou příčinou popálenin či opařenin našich nejmenších. Dívejte se na svět očima dětí a nenechávejte jim doma zbytečné nástrahy.
  4. Cyklistické přilby mohou snížit riziko úrazu mozku o 88 %. Nezapomínejte je nejen nasadit, ale i zapnout.
  5. Dítě může utonout již v 10 cm vody. Skok do neznámých vod mnohdy rovněž končí tragédií. Naučte se předvídat, má to svou cenu.
  6. Přesvědčte své děti, že in-line brusle či skateboard mohou být módní i s ochrannými pomůckami a reflexními prvky.
  7. Přisátá klíšťata či kousnutí hmyzem nepodceňujte. I malá poranění si zaslouží Vaši pozornost a řádné ošetření.
  8. Při cestování autem mějte dítě vždy řádně připoutané. I při jízdě po parkovišti či v koloně Vám hrozí velké nebezpečí.
  9. Buďte svým dětem příkladem. Cestu či železnici přecházejte jen na vyhrazených místech a to pouze tehdy, když Vám svítí správná signalizace.
  10. První pomoc je nejčastěji poskytována mezi rodinnými příslušníky. Naučte ji nejen sebe, ale i své děti. Je to investice, která se vám vyplatí.

MUDr. Jiří Holubář

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme