Praha 9 se s investory snaží najít konsenzus

13. 2. 2016

Ing. Marek Doležal (TOP 09) je už druhé volební období zástupcem starosty Městské části Praha 9, odpovědným za územní rozvoj a výstavbu. Jeho cílem je podpořit výstavbu na územích po bývalých průmyslových podnicích, tzv. brownfieldech, ve Vysočanech a Hloubětíně a naopak usilovat, aby nevznikaly megalomanské stavby v již zastavěných místech. 

Jak jste úspěšní v jednáních s investory?
Zabránili jsme stavbě dvanáctipodlažního „bytového domu Litvínovská“ mezi ulicemi Teplická, Děčínská a Liberecká, proti které byli obyvatelé Střížkova. Vybudovat ho chtěla společnost ODIN Investment na pozemku, jež ale vlastnila pouze z 19/36, zbývajících 17/36 patřilo hlavnímu městu. Po třech letech vyjednávání se nám podařilo od investora odkoupit jeho část pozemku, takže plánovaná stavba zde vůbec nevznikne. Podobné úsilí vyvíjíme i v  případě dalších sporných staveb, jako je např. záměr postavit v Bohušovické bytový dům s osmi nadzemními a dvěma podzemními podlažími, ale je to běh na dlouho trať.

Naopak do vysočanských brownfieldů, kde byste výstavbu rád viděl, se investoři příliš nehrnou…
Naštěstí je to jen zdání. Území kolem Kolbenovy ulice se už pomalu začínají rozvíjet. Vznikají první drobnější bytové projekty u Möbelixu a Rokytky. Složitým řízením, zahrnujícím získání územního rozhodnutí a stavebního povolení, úspěšně prošly společnost AFI Europe Czech Republic, která bude stavět na pozemku, kde jsou dnes bleší trhy, i společnost YIT, jež chce začít realizovat první etapu svého záměru se 140 bytovými jednotkami, které by měly být dokončeny v  roce 2017, a další etapy pak v  roce 2023. Další bytové domy kolem Kolbenovy ulice staví BCD Group a Codeco…

Tak to tu během několika let vyroste nové město…
Počítáme, že brownfieldy ve Vysočanech a Hloubětíně by se mohly stát menší čtvrtí s 35 až 40 tisíci obyvateli.

A najdou tu lidé všechno, co potřebují k pohodlnému životu?
O to, aby tu jednotlivé projekty nevznikaly nahodile, ale skutečně spolu postupně vytvořily čtvrť, v níž obyvatelé najdou všechno od obchodů, služeb přes školství po místa ke sportování, zábavě a oddechu, usilujeme už řadu let. Problémem je, že pozemky v brownfieldech vlastní několik investorů a každý z nich má své vize a projekty. 
Intenzivně s nimi ale jednáme a společně se snažíme najít konsenzus. Dobrým příkladem toho je i přeměna areálu bývalé firmy Odkolek. Investor po mnoha jednáních několikrát změnil studii, aby nakonec vznikl městotvorný prvek s vlastním jádrem v dané lokalitě.

Znamená to tedy, že investoři staví například i mateřské školy?
Postavit mateřskou školu zamýšlí například společnost AFI. S  dalšími investory se nám daří uzavírat smlouvy, díky kterým získáme finance na vlastní projekty, jako jsou stavba nové základní školy U  Elektry nebo nástavba jednoho z pavilonů ZŠ Špitálská.

V příštím roce by měla začít dlouho očekávaná rekonstrukce tramvajové trati v Kolbenově ulici a části Sokolovské od Náměstí OSN…
A s tím souvisí i naše snaha o změnu Náměstí OSN, které je dnes stále spíše jen velkou křižovatkou než vstřícným veřejným prostorem. Úzce spolupracujeme s Institutem plánování a  rozvoje hl. m. Prahy na vytvoření koncepční studie pro úpravu Náměstí OSN a do této debaty se může zapojit každý například při veřejných setkáních, která k tomuto tématu pořádáme. 

(red)

Psáno pro měsíčník Praha 9.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme