Karel Schwarzenberg oslavil narozeniny

10. 12. 2016

Spoluzakladatel a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se narodil se 10. prosince 1937 v Praze jako nejstarší syn Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie. V prosinci 1948 spolu s rodiči musel opustit republiku a odešel do Rakouska. Byl významným podporovatelem českého a slovenského exilu a jako předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva se zasazoval za dodržování lidských práv v Evropě. 

Karel Schwarzenberg po odchodu do rakouského exilu studoval ve Vídni a Štýrském Hradci práva a v Mnichově lesnictví. Kvůli předčasné smrti svého adoptivního otce Jindřicha Schwarzenberga musel studia přerušit a začít hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku. 

V rodinném sídle v Bavorsku založil společně s doktorem Vilémem Prečanem na podporu československého exilu a disentu Československé dokumentační středisko (archiv tehdy zapovězené literatury). Sbírka je dnes součástí Národního muzea a je uložena v Praze. 

Jako předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva se zejména v 80. letech zasazoval za dodržování lidských práv v Evropě. O otázce lidských práv jednal v bývalém SSSR, v Bulharsku, v Kosovu a také u nás. 

Na podzim roku 1989 se vrátil do vlasti a 10. července 1990 byl jmenován kancléřem prezidenta republiky. 

Celý životopis si můžete přečíst ZDE.

(red)

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme