Bříza: Výstaviště potřebuje celkovou přestavbu

30. 9. 2014

Co vám na stávající situaci areálu Výstaviště vadí nejvíce?

Upřímně. Dá se říct, že skoro všechno. Areál je ve velmi špatném, až zdevastovaném stavu

a po letech neuchopitelnosti odpovědnosti mezi Prahou a společností Incheba bude potřebovat základní rekonstrukci a následně celkovou přestavbu, aby se za něj obyvatelé města nemuseli stydět a aby začal být opravdu atraktivním volnočasovým cílem.

Jaké změny čekají holešovické Výstaviště? Plánuje se otevření dnes uzavřeného a oploceného areálu?

V prvé řadě je to konec dlouhodobého nájmu společností INCHEBA Praha, která předává městu areál k 31. 12. 2014. Novým správcem se stane společnost RPP Praha, a. s. Tu bude v první fázi čekat úkol důkladné analýzy technického a provozního stavu celého Výstaviště a ve spolupráci s odborem správy majetku pak vzniknou konkrétní návrhy na sanaci. 

K budoucnosti Výstaviště vznikl koncepční materiál, který dělí Výstaviště do pěti zón. A doufám, že se velmi brzy dostaneme také k tomu, aby byl celý areál otevřený do Stromovky a zpoplatněno bylo využívání jednotlivých služeb.

Pamatujete v novém projektu také na obyvatele Prahy 7? Co plánujete zachovat a co nového naopak vznikne?

Výstaviště, Stromovka či návazná Troja na druhém břehu Vltavy, to jsou úžasné veřejné městské prostory. Chodím do těchto částí na procházky se psem, protože jsem trošku zlenivěl a už se těžce nutím k běhu. :-) A tak mám více času se kochat a tohle je evropský unikát spojení parku, řeky, zoo a dalších možností.

Pro obyvatele Prahy 7 je to skvělá relaxační zóna hned za humny a měla by neustále žít a nabízet možnosti vyžití a zábavy. Jedním z nápadů, o kterých se nyní bavíme, je zimní venkovní bruslení v prostoru před Průmyslovým palácem například po vzoru Vídně. Něco podobného fungovalo i v rámci olympijské vesničky na Letné a mělo to u návštěvníků veliký úspěch.

Ve fázi řízení ÚR je pak studie sportovního centra pro pražskou mládež v zóně 5. Tato studie zároveň řeší i rekonstrukci velké arény, ale v první fázi je z finančního hlediska jasnou prioritou infrastruktura areálu a mládežnické centrum, kde mimo jiné vzniknou haly pro indoor sporty. Mnoho florbalových, basketbalových či volejbalových klubů nemá kde trénovat. Studie řeší multifunkčnost centra, které by tak mělo i dobrou ekonomiku.

Je potřeba dořešit i osud a využití Křižíkových pavilonů a samozřejmě i kultivaci a modernizaci zábavní zóny, čili oblast Matějské.

V jakém časovém horizontu je možné začít s realizací?

V této chvíli se už rozbíhá mapování stavu areálu ze strany HMP ve spolupráci s managementem RPP Praha. Bohužel je stupeň devastace poměrně velký a legislativní procesy si vezmou svůj čas. Věřím ale, že bude po volbách všeobecná shoda na tom, aby dostalo Výstaviště smysluplnou podporu a celá oblast byla logicky propojena a nabízela to, co má.

Jak bude projekt financován?

Největší břímě je a bude samozřejmě na vlastníkovi, což je hlavní město Praha. Už jen prvotní sanace bude velmi náročná. Zanedbané inženýrské sítě i stav budov vyžadují okamžité řešení. Jednotliví nájemci pak budou areálu platit nájemné a samozřejmě budou i do svých svěřených částí investovat.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme