Politická laboratoř nám řekla jak dál

20. 10. 2016

Senátní souboj na Praze 6 byl snad nejsledovanějším v zemi. Praha 6 bývá označována jako politická laboratoř České republiky. Pokud bychom tuto terminologii převzali, dá se říci, že kandidáti a voliči v Praze 6 vyzkouší nové metody a tyto jsou následně implementovány do zbytku Prahy a celé České republiky. Z tohoto pohledu může být výsledek Jiřího Růžičky pro TOP 09 výbornou zprávou a určitým signálem. Co tedy můžeme po výsledku voleb v Praze 6 vyčíst? V Praze 6 zvítězila v podobě Jiřího Růžičky vynikající osobnost. Jiří Růžička se jako ředitel gymnázia od začátku devadesátých let zaměřil na školskou problematiku, především na koncepci středoškolského vzdělávání a oblast zážitkové pedagogiky. Pro zvolení mu pomohla znalost místních reálií a značná obliba mezi místními obyvateli. Troufám si říci, že odhodlání, s kterým jsme na Praze 6 na jaře vstoupili s Jiřím Růžičkou do předvolební kampaně, bylo tak velké, že by si na Jiřím Růžičkovi vylámal zuby i jakýkoliv jiný kandidát.

Ačkoliv i ostatní strany nominovaly silné kandidáty, již v prvním kole zvítězil Jiří Růžička s velkým náskokem. V prvním kole Růžička získal 42,31 procenta hlasů. Václav Bělohradský, který kandidoval za ČSSD a Stranu zelených, postoupil s 16,72 procenta hlasů. V prvním kole tak porazili Františka „Čuňase“ Stárka (ODS), tanečníka Vlastimila Harapese (ANO), kteří oba získali přes 13 procent hlasů, nebo bývalého ředitele Sazky Aleše Hušáka (Nezávislí). Jiří Růžička dostal v prvním kole volby o 1 666 hlasů víc, než Karel Schwarzenberg, který kandidoval na Praze 6 v roce 2004. Univerzitní profesor a publicista Václav Bělohradský (ČSSD) získal v druhém kole volby necelých 28%, proti 72,06% hlasů pro Jiřího Růžičku. Volební účast 23,23 byla nejlepší v republice, ale i tak velmi nízká. Ukázalo se, že občané Prahy 6 slyší na slušnou kampaň bez výpadů vůči jiným kandidátům.

Je potřeba vyzvednout i spolupráci se Starosty a nezávislými, kteří se na kampani velmi aktivně podíleli. Tady vidím nelehký úkol pro vedení TOP 09. Neshledávám v názorech Starostů a nezávislých žádné zásadní rozdíly s názory TOP 09. Toto spojení přineslo předcházející úspěchy a podle mého názoru nepokračování tohoto projektu ublíží oběma stranám. Je rozdíl získat ve volbách 11% jako jedno uskupení nebo 6,2% a 4,8%. Starostové a nezávislí mají vynikající komunální politiky a naopak TOP 09 disponuje odborníky na celospolečenská témata a zahraniční politiku. Už tak roztříštěná pravice, by  neměla po dalším roztříštění sil šanci zásadním způsobem konkurovat. Úspěch Jiřího Růžičky se dá brát i jako přání občanů o pokračování spolupráce TOP 09 a Starostů a nezávislých. Příměrem se dá říci, že mladší bratr (STAN) dospěl a hledá si své místo a starší bratr (TOP 09) by mu měl důstojné místo umožnit v rámci debaty slušných lidí. Neboť jak říká nový senátor Jiří Růžička: "Lidé dost často říkali, že je volby nezajímají. Že jsou otrávení, že se politici hádají a jak se k sobě nechovají slušně. Pokud by se problémy řešily z podstaty a slušně, lidé by k volbám přistupovali vstřícněji. "

A co jsem si vzal ze senátních voleb já? V TOP 09 jsou na Praze 6 dobří lidé, kteří se k nám postupně svou pomocí v kampani přidávali.  Už od začátku kampaně mě neuvěřitelně naplňovala pomoc mé dcery Šárky. S obrovským nadšením chodila na všechny předvolební akce a plnila hlavně funkci fotografky. Poslední měsíc se přidala i manželka Jana. Po ohlášení výsledků voleb se Jany zeptal kolega, zda také nechce vstoupit do TOP 09. K mému obrovskému překvapení řekla: "Nevím." S tím, že získá Jiří Růžička více, než 70% jsem počítal, s tím, že moje manželka začne uvažovat o vstupu do TOP 09 nikoliv. Jestli mi něco řeklo, že práce, kterou děláme, má smysl, tak to bylo toto. Jestli pro mě něco zobecňuje hodnoty, na kterých vznikla Sametová revoluce, pokračování v odkazu Václava Havla, proevropský postoj a ochrana svobody a demokracie, tak je to TOP 09. Pojďme společně vítězit slušností, nejen na Praze 6!  

Petr Exnar, člen RV TOP 09 Praha 6

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme