Zástupci MČ Praha 5 se zúčastnili mezinárodní konference Participace občanů

6. 9. 2015

Za Prahu 5 zde představili svoji prezentaci Zapojení veřejnosti do rozhodování obce Vojtěch Novotný (ČSSD) z Výboru územního rozvoje MČ Praha 5 a Tomáš Kruba z obecně-prospěšné společnosti Na pláni. Jejich přednesenou strategii poměrně významně ovlivňuje fakt, že (na rozdíl od ostatních obcí v ČR) nejsou jednotlivé městské části Prahy zodpovědné za procesy územního plánování. Také v rozhodování o stavbách mají poměrně slabou pozici. Městské části se proto primárně soustředí na budování dobrých odborných vztahů se zodpovědnými orgány Magistrátu hlavního města Prahy, aby se stalo zažitým pravidlem, že o rozvoji městských částí se bez daných městských částí nerozhoduje.

První vlaštovkou je případ dostavby sídliště Barrandov,  kde se MČ Praha 5 podařilo přesvědčit Magistrát hlavního města Prahy, že se připravovaná změna územního plánu bude řídit studií zpracovanou Prahou 5 ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Už samotné zadání této studie bylo projednáváno se zástupci veřejnosti a zavazuje zpracovatele k diskusi s občany.

„Jedním z příkladů, jak bude Praha 5 přistupovat k řešení menších ploch, které má ve správě, je park Na pláni. Tato plocha je prvním pokusem naší městské části o „participativní plánování“, tedy tvorbě návrhu přímo s občany. Kromě toho jsou samozřejmě veřejně přístupná nejen zasedání zastupitelstva, ale i zasedání jeho poradních orgánů,“ vysvětluje Vojtěch Novotný.

Součástí programu byl také společný podpis memoranda, kterého se se starostou města Trogir Anthonym Stipčićem zúčastnili zástupci všech delegací účastnických měst. Za MČ Praha 5 se tohoto úkolu zhostil radní Viktor Čahoj (TOP 09). „Memorandum bylo podepsáno s cílem prohloubení vztahů mezi partnery projektu EURODEM a také kvůli budoucí výměně nabitých zkušeností s participací občanů v oblasti demokratického vládnutí,“ doplnil Viktor Čahoj.

 

Kromě přednášek se konalo také několik praktických workshopů, na kterých se debatovalo o tom, jak zvýšit demokratickou angažovanost a budoucí spolupráci mezi partnery v rozvoji občanské společnosti.

Organizace Trogir Tourist Board zorganizovala v průběhu konání konference řadu kulturních a zábavních akcí s názvem Rujanfest pro účastníky konference i místní obyvatele. Zajímavý hudební program proběhl také v rámci kulturního večera SeptemberFest.

trogir-centrum-2015

pohled z radnice města Trogir, Chorvatsko

foto: Radomír Palovský

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme