Preventivní vyšetření pomáhá víc, než si myslíte

10. 9. 2014

Ačkoli důležitost prevence si uvědomuje většina z nás, možnost preventivních vyšetření bohužel nevyužíváme tak, jak bychom mohli (a měli). A to i přesto, že nejdůležitější preventivní vyšetření jsou hrazena ze zdravotního pojištění. Vzhledem k věkovému složení obyvatelstva Prahy 4 jako největší pražské městské části a také vzhledem k predikovanému stárnutí obyvatelstva v celé České republice by se preventivní prohlídky měly stát neodmyslitelnou součástí návštěv u lékaře.

Nejde jen o preventivní prohlídky u praktického lékaře, zubaře a gynekologa, na které má každý z nás podle zákona bezplatný nárok, ale také o navazující vyšetření, tzv. screeningové programy, které mají odhalit výskyt onkologických onemocnění v raném stadiu, kdy lidé nemají žádné příznaky či potíže.

V ČR existují tři organizované programy screeningu zhoubných nádorů. První je screening nádorů prsu prostřednictvím mamografie pro ženy od 45 let, a to jednou za dva roky, druhým je screening nádorů tlustého střeva a konečníku prostřednictvím testu na okultní krvácení do stolice pro lidi od 50 do 55 let jednou ročně a od 55 let jednou za dva roky. Posledním programem je screening nádorů děložního hrdla prostřednictvím cytologického vyšetření stěru z děložního hrdla pro ženy od 15 let jednou ročně.

Existují i preventivní prohlídky s nejrůznějším rozsahem zaměřené na vyšetření plic nebo některých civilizačních nemocí, jako vyšetření srdce, mozku nebo vyšetření na cukrovku.

Na Praze 4 můžeme najít hned několik nemocničních zařízení, která tato vyšetření provádějí. Jedná se například o Polikliniku Budějovická, Polikliniku Zelený pruh, Thomayerovu nemocnici, Nuselskou polikliniku nebo Polikliniku Spořilov.

A proč je prevence tak důležitá? Včasný záchyt onemocnění je pro pacienta naprosto zásadní. Prognóza úspěšného vyléčení je (zvláště u nádorových onemocnění) mnohonásobně vyšší, když se na něj přijde v raném stadiu. V případě nádorových onemocnění je ideální, když jde ještě o přednádorový stav.

Důvodů, proč mnozí lidé preventivních vyšetření nevyužívají, je více. Může za tím být strach – „co když mi něco najdou“. Může to být i přesvědčení, že na to nemají čas – i když jim právě naopak preventivní vyšetření může v budoucnu spoustu času, který by strávili léčením, ušetřit. Anebo o možnosti nechat se vyšetřit zkrátka nevědí.

Účast na preventivních programech by se určitě měla stát součástí zdravého životního stylu. Rozhodnutí je ale samozřejmě na každém z nás.

Autor: Naděžda Pasiarová, kandidátka do Zastupitelstva MČ Praha 4 za TOP 09 pro obvod 3 (Krč)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme