Praha 4 má schválen rozpočet, výdaje přesáhnou miliardu korun (ČTK)

13. 2. 2014

"Rozpočet je komplexní a vyrovnaný a negeneruje žádné velké výpadky, které by jej dělaly nereálným," řekl starosta Pavel Caldr (bezp.).

Běžné výdaje radnice propočítala na 598,9 milionu Kč. Největší částku z rozpočtu uzme státní správa a samospráva, a to 293,5 milionu Kč. Například doprava spolkne přes 10 milionů korun a zdravotnictví 11,4 milionu Kč.

Kapitálové výdaje jsou 423,664 milionu Kč. Nejvyšší částku 132 milionů plánuje radnice vydat na bydlení, komunální služby a územní rozvoj. Na vzdělávání chce dát 89,6 milionu korun.

V rámci mateřských škol investuje mimo jiné do zateplení budov - například ve Fillově ulici čtyři miliony, v Plamínkové i Kotorské u každé tři miliony. V Kotorské pak budou rovněž vybudovány za 400.000 korun herní prvky. Dostavěny budou učebny v ZŠ Poláčkova za 184.000 korun a za 12 milionů opraví střechu školy na Nedvědově náměstí.

Do zdravotnictví chce radnice investovat přes 37 milionů korun, do bydlení a komunálního rozvoje dá v rámci investic 131,99 milionu a do oblasti životního prostředí zhruba 65,7 milionu korun. Dohromady na běžných i kapitálových výdajích zamýšlí městská část vydat 1,022 miliardy.

Rozpočet kritizovali opoziční zastupitelé. Těm vadily zejména vysoké výdaje a schodek rozpočtu. "Pro další zastupitelstvo tu připravujete snědený krám. Je tam řada věcí zcela zbytných," řekl Jan Petr (TOP 09).

Opozičnímu zastupiteli a exstarostovi Pavlu Horálkovi (ODS) zase vadilo rozdělení peněz na jednotlivé akce a výše daných investic. Zastupitel Petr Štěpánek (SZ) zase kritizoval zvýšení nákladů kanceláře starosty a snížení výdajů ve školství oproti loňsku. Opozici vadilo i to, že podle ní kvůli tomuto rozpočtu zůstane v rezervě pouze 50 milionů.

S námitkami nesouhlasili zástupci radniční koalice včetně starosty. Caldr odmítl například zbytečné utrácení na úkor rezervy. Než prý radnice dostane dotace, musí mít v rozpočtu peníze - ty se tam po přijetí dotace vrátí. Odmítl rovněž kritiku navyšování výdajů na státní správu.

Na příjmové stránce rozpočtu počítá Praha 4 s daňovými příjmy 116,320 milionu Kč a nedaňovými ve výši 28,84 milionu korun. Vlastní příjmy mají být 145,160 milionu korun a dotace 581,5 milionu korun.