Hádky o pozemky v Praze 4: Ohýbání zákonů na přání (5 plus 2)

21. 2. 2014

„Nechápeme to. Podmínky si nastavila sama radnice v nájemních smlouvách a teď po letech je mění. Proč, z jakého důvodu?“ zlobí se například jeden z nespokojených Dušan Brabec.
Právě obyvatelé bytového domu, ve kterém bydlí, dostali výpověď z nájmu na začátku prosince, ještě před Vánoci pak zdejší bytové družstvo podalo žalobu o určení neplatnosti výpovědi nájemní smlouvy.

99 let uběhlo nějak rychle, diví se obyvatelé

Pozemky, o které se teď vede spor, radnice lidem pronajala v devadesátých letech, když bytové domy privatizovala. Tehdy uzavřené smlouvy zněly na 99 let s cenou pronájmu pět až třicet korun za metr čtvereční ročně.

Dnes chce radnice smlouvy jednostranně zrušit a pozemky prodat za ceny odvozené od cenové mapy. To v případě domu Dušana Brabce je 6 650 korun za metr. Jen za pozemek pod domem by tak měli zdejší obyvatelé zaplatit přes 1,8 milionu korun. „K tomu si máme koupit ještě pozemky okolo, které vůbec nevyužíváme. Takže to není konečná částka,“ vypočítává.

Paradoxní přitom je, že kdyby dům stál jen o dvacet metrů dál, cenová mapa zde z nepochopitelných důvodů ukazuje cenu výrazně nižší. Asi o dva tisíce korun na metr.

Minulý týden se na zastupitelstvu Prahy 4 proti výpovědím postavila i místní opozice. Jenže neúspěšně, vedení městské části si prosadilo, že ve výpovědích bude pokračovat. „Postup, který radnice zvolila, je velmi nešťastný,“ konstatoval předseda opozičního klubu zastupitelů za TOP 09 Jan Kotík. „Praha 4 nejprve vypověděla vlastníkům domů jednostranně smlouvu, následně jim nabídla odkoupení pronajatého pozemku pod domy spolu s přístupovými cestami za často nevýhodných podmínek,“ uvedl.

„Navrhli jsme, aby vedení Prahy 4 vzalo výpovědi zpět. Návrh na zpětvzetí ale neprošel, i přesto, že jde o protiprávní postup,“ tvrdí zastupitel za Stranu zelených Petr Štěpánek.
Podle kuloárních informací radnice k odprodeji pozemků přistoupila v souvislosti se stěhováním svého sídla, které obecní pokladnu výrazně zatížilo.

Může za to legislativa, ne rozpočet

Mluvčí městské části Jiří Bigas to ale popírá, podle něj za výpověďmi stojí nový občanský zákoník. „Jedná se o narovnání smluv, nový občanský zákoník počítá s tím, že pozemek a stavba má být jeden celek. Téměř polovina z dvou set vlastníků na nabídku odkupu kývla, se zbytkem se bavíme,“ uvedl Jiří Bigas s tím, že nehrozí případný odprodej pozemků třetí osobě, čehož se mnozí obávali.

Navíc prý dotčeným obyvatelům chce radnice ulehčit, a to splátkovým kalendářem až na dvacet let. Jenže dopředu chce alespoň pětinu ceny. A co se týče soudních sporů, s těmi podle jeho slov radnice počítá. „Nemůžeme se chovat jako vrchnost. Předpokládáme, že o osudu pozemků rozhodne až soud,“ konstatoval Jiří Bigas.

Podle opozice a postižených obyvatel ale mohla radnice postupovat i jinak. Kdyby Praha 4 vyčkala s výpověďmi jeden měsíc do začátku platnosti nového občanského zákoníku, mohly by se smlouvy na 99 let převést na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 50 let. K prodeji tak vůbec nemuselo dojít.

„Opravdu tomu nerozumím. Teď si vezměte, že většinu postižených obyvatel představují starší lidé, důchodci, kteří mají strach, aby nepřišli o bydlení. Spíše, než aby se bránili, raději si ty pozemky koupí. I když vlastně ani nemusejí,“ dodává Dušan Brabec.

Jak se zdá, radnice Prahy 4 tak místo narovnávání zákon spíše ohýbá.


***

Pozemek pod domem, kde bydlí Dušan Brabec, má zhruba 270 metrů čtverečních. Městská část jej před dvaceti pronajala za deset korun za metr na rok. · Dnes jej chce městská část družstvu prodat za ceny podle cenové mapy, kde je uvedeno cca 6 650 Kč za metr čtvereční.

Celkem by tak mohli zaplatit okolo 1,8 milionu korun. K tomu si podle městské části mají obyvatelé koupit i pozemky, které s domem sousedí.

Regionální mutace| 5plus2 - Praha

Petr Kučera

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme