Je potřeba zvýšit počet strážníků městské policie!

22. 9. 2014

Zajištění bezpečnosti v ulicích by mělo být jednou z dlouhodobých priorit vedení naší městské části. Praha 4 však dlouhodobě trpí podstavem strážníků a jejich bezpodmínečné navýšení rozhodně patří k prioritám TOP 09 na Praze 4. Když se podíváme do nedávné historie, zjistíme, že Praha 4 byla popelkou mezi ostatními pražskými obvody, co se týče navyšování počtu strážníků městské policie (MP). V současné době je tedy tento úkol nutné prosadit naléhavěji než kdy dříve.

Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku dosáhla pražská radnice, vedená TOP 09, v rámci prováděných změn a náborových akcí u městské policie, v celé Praze navýšení o 170 strážníků v přímém výkonu služby v rámci jednotlivých obvodních ředitelství. Do ulic se dostalo více strážníků, a to za stejné peníze, tedy bez navýšení rozpočtu a při skutečnosti, že sítem náborové kampaně projde pod 10 procent uchazečů.

Jak zlepšit efektivitu městské policie?

Cíle, kterých je potřeba dosáhnout pro větší bezpečnost v ulicích Prahy 4, jsou dva a jejich vzájemné propojení je klíčové pro celý největší pražský obvod. První předpokládá nárůst počtu strážníků a druhý jejich nasazení do terénu.

Dlouhodobé zajištění nárůstu počtu strážníků na Praze 4, tedy prvního cíle, dosáhneme například efektivnější komunikací s Magistrátem hl. města Prahy. Vedení naší městské části musí zvýšit podporu MP a v neposlední řadě nadále pokračovat v zefektivňování fungování městské policie.

Vyšší počet strážníků je potřeba efektivně využít především ke spokojenosti obyvatel. Bohužel současná praxe je taková, že více strážníků naleznete v kanceláři, zahlcených administrativou, než v ulicích, což je velmi kritizováno. Naším cílem je však mít více okrskářů, tedy strážníků, kteří udržují pořádek v ulicích, než úředníků. Jakmile se všechno podaří, dojde ke zvýšení akceschopnosti našich strážníků, efektivnějšímu využívání jejich schopností a k zaručení větší bezpečnosti v ulicích Prahy 4.

TOP 09 ukázala, že dokáže první úkol splnit, provést navýšení a zároveň chce splnit i druhý cíl. Není to planý předvolební slib, ale reálný závazek vůči Pražanům.

Autor: Filip Vácha, kandidát do Zastupitelstva MČ Praha 4 za TOP 09 pro obvod 4 (Spořilov)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme