Prázdniny pomalu končí, začíná škola, nohu z plynu !!!

1. 9. 2013

Pomalu nám končí prázdniny a začíná se blížit první školní den. Pro rodiče nastávajících prvňáčků a pro prvňáčky samotné se bude jednat o den s velkým „D". Většina z nich již odpočítává zbývající dny prázdnin, někde s trochou obav, ale věřím že ve většině případů s nadšeným očekáváním. Vždyť již budou „velcí" a budou chodit do školy.

Je potřeba si ale uvědomit, a tím jsme myšleni my dospělí, že nejen u prvňáčků, ale i u ostatních dětí školou povinných, se jedná o emocionální vypětí a je nutné k tomu taky tak přistupovat. Děti se více soustředí na své školní problémy, případně kamarády a nevěnují tolik pozornosti svému okolí.

Praha 4 má v současné době téměř 60 objektů mateřských a základních škol. Vzhledem k tomu, že většina z těchto zařízení je umístěna v urbanizovaném prostoru městské části, se tak často nevyhne sousedství frekventovanou komunikací. Je věcí nás všech, jak občanů Prahy 4, tak i těch, kteří Prahou 4 pouze projíždějí, aby zejména v okolí škol přizpůsobili styl jízdy a zejména rychlost tomu, že opět nastává školní rok.

Proto Vás všechny žádám, dejme my řidiči nohu plynu a věnujme větší pozornost svému okolí zejména v okolí škol. Lepší je přijet o 5 minut později do práce nebo na schůzku, než si celý život vyčítat tu chvilku nepozornosti za volantem.

Bc. Jan Petr, zastupitel MČ Prahy 4 a předseda MV TOP 09 Praha 4